Er det vanskelig å finne alle smaker og lukter i akevitten som ekspertene sier skal være der? de fleste av oss finner bare noen få – og for å hjelpe til med dette har vi fått utviklet et eget smakshjul som er til salgs i nettbutikken. Akevitthjulet er også vedlegg til AquaVIT 2/2021 som postlegges fredag 4. juni 2021 og går til betalende medlemmer.

Formålet med et smakshjul for akevitt er å skape et rikere språk for å beskrive smak og aroma for norsk akevitt. Akevitt er et kvalitetsbrennevin på linje med rom, whisky og cognac, men smaksbeskrivelsene av akevitt har ofte vært litt enkle, og det går ofte i karve og/eller dill, sitrus og litt fatpreg.

Interessen for akevitt er stadig økende, og et eget smakshjul kan hjelpe folk å fordype seg litt mer i akevittens mysterier. Akevitthjulet er tenkt som et redskap ved akevittsmakinger, men det kan også brukes av alle som synes det norske nasjonalbrennevinet er et spennende område.

Akevitthjulet er ut viklet for Norske Akevitters Venner av styremedlem Hans Ingi Råheim Tryggvason. Som øl- og vinsommelier er han også opptatt av hvordan akevitt kan settes til mat, og håpet er at akevitthjulet kan bidra til at brukeren finner gode mat- og akevittkombinasjoner.

Med på laget er også grafisk designer June Grodatter Tryggvason og åtte av de mest respekterte og fremtredende personene i akevittbransjen. Akevittekspertene har gitt uvurderlige innspill i prosessen og bidratt til et flott sluttresultat.

Smakshjul for øl
Øl og akevitt hører sammen. Derfor tilbyr vi også et smakshjul for øl i nettbutikken.

Det er ikke lett å få oversikt over alle ølstiler i dag. Stadig flere øl beveger seg også mellom de forskjellige ølstilene, så det er ikke sikkert at en tradisjonell IPA er hva den engang var. Øl-verdenen kan være forvirrende. Derfor har vi utviklet et enklere øl-språk som alle kan forstå.

MaHoYe-analysen tar utgangspunkt i MALT, HOPS (humle) og YEAST (gjær), som er
hovedingrediensene i all øl, og som setter hvert sitt preg på det. Bruk dette hjulet til å forstå ingrediensenes betydning for ølet, og analyser deg frem til hva du liker, på tvers av alle ølstiler. Neste gang du bestiller en øl kan du be om noe humlet hvis du liker det tropisk eller bittert, noe maltet hvis du liker det søtere, eller kanskje noe gjærpreget hvis du liker det fruktig?

Dette er et ølspråk vi kan forstå!

Ja, takk – begge deler!
Det er også mulig å kjøpe begge hjulene i én pakke for en hyggelig pris. Sjekk i nettbutikken.