Det har vært mange grunner til å si «fandens korona» det siste året. I mai 2021 kom akevitten med samme navn – og den er allerede inne på basislisten på Vinmonopolet. Fandens Korona er en frisk, pandemisk dillakevitt til koldtbord, fersk fisk, potetsalat, sjømat og trøst. Den kan nytes aldeles alene, gjerne som avec. Akevitten er lansert i serien Jons Utvalgte, i samarbeid med Det Norske Brenneri i Grimstad.

Fandens akevitter er en serie, i øyeblikket med tre sommerlige akevitter og en årlig juleakevitt. Felles for alle er at dette er friske, potente, godt krydrete og punchy akevitter som appellerer til den som liker å bli utfordret på smak. Den ikke-lenger-så-hemmelige ingrediensen i akevitten er grønn kardemomme. Kardemomme er ikke kardemomme. Her snakker vi grønn kardemomme. En svalende friskhet er også en rød tråd gjennom hele denne serien.

Jakten på nye smaker foregår på kryddermarkeder i Østen, i Det Norske Brenneris egen urtehage og ute i naturen. Uten påvirkning av markedets forventninger, kan det dukke opp helt nye smaker, smaker som er for spennende til å bare forbli som en idé på laben. Ofte er disse «pilotproduktene» inspirasjon for produkter i Det Norske Brenneris egen portefølje, og ofte har resultatet vært medaljer i internasjonale brennevinskonkurranser.

Spesielle etiketter
Fanden var svært upopulær i middelalderen. Da handlet alt om hvor grusom han var og hvordan unngå å havne på samme sted som ham. Forskere, alkymister og magikere som var opptatt av å forstå virkeligheten var dog mer interessert, og solgte gladelig sjelen sin til ham i bytte mot litt hjelp i forskningen sin eller eksperimentene sine. Mest kjent er vel historien om Faust og Mefisto.

Nå er ikke folk spesielt redd for Fanden lenger, men det betyr ikke at han blir mer populær. Siden opplysningstiden har folk begynt å tvile på om han i det hele tatt eksisterer, og forskerne som gladelig solgte sjelen sin før, er nå ateister – og dermed helt uinteressert i hans bidrag.

Jon Bertelsen er master blender på Det Norske Brenneri. Noen ganger jobber Jon, og hans like kreative datter Madelaine, litt «utenfor boksen». Det er blant annet hun som står for tegningene på etikettene i denne serien.

I tegneserien har Fanden har tidligere dukket opp med sitt glade selskap, i form av etiketter til akevitter som Tramp i Klaveret, Fandens Julekveld, St. Peters Julekveld, Fandens Sommerflørt og nå nylig i Fandens Korona og Fandens Fiesta. Han er ofte i sentrum eller en viktig del av handlingen, og disse etikettene illustrer diverse selskap i dødsriket, både i Himmelen og i Helvete. Etikettene viser et stillbilde av et singulært øyeblikk fra noe som ser ut som heidundrenes fester, så hva skjer egentlig imellom? Hvordan slapp Fanden inn i Himmelen i St. Peters Julekveld, var ikke han bannlyst? Hvordan ble Fanden egentlig smittet med Korona? Dette kan tegneserien svare på. Sjekk Instagram og Fandens Comics.

Lukt: Frisk duft av dill, søt lakris og peppermynte. Grønn kardemomme og sitrusskall. Tiltalende.
Smak: Rikt anslag av fersk dill og svalende karve. Irisrot, grønn kardemomme og sitrusskall. Lang avslutning mot kjølig eukalyptus og peppermynte.

Fandens Friske Korona

Ingredienser:
4cl Fandens Corona
2cl Cointreau
2 cl tranebærjuice
1,5 cl frisk sitronjuice
Fanta Lemon
Sitronskive og mynteblader
Is

Slik gjør du:
Ha is i et glass og hell i ingrediensene. Fyll opp glasset med Fanta Lemon. Pynt med sitronskiver og et mynteblad.