Viltgryte

Ingredienser
800 g grytekjøtt av reinsdyr, hjort- eller elg
350 g renset skogsopp
4 store sjalottløk eller 1 stor rødløk
1,5 dl Fjøllmat Akevitt
4,5 dl viltkraft
2 dl fløte
3 ss seterrømme
2 ss ripsgelé, rognebærgelé eller tyttebærsyltetøy
1 ts knust einebær
1 kvast frisk timian
salt og kvernet peppersmør til steking
Selleri- og potetpuré
400 g renset sellerirot
3 poteter
2 dl melk
2 dl fløte
1 ss smør

4 porsjoner

Kutt kjøttet i grove biter og krydre med salt og pepper. Skav av rein eller hjort kan også brukes. Del soppen og skjær løken i skiver. Brun kjøttet godt i en stekepanne med smør, brun i fere omganger og legg kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig brunet.

Kok ut pannen med litt vann og slå skyen over kjøttet. Fortsett å steke løk og sopp i samme panne, tilsett mer smør etter behov. Ha alt over i gryten og kok til slutt ut pannen med litt kraft og akevitt. La det koke til akevitten er godt innkokt og hell væsken over i gryten. Tilsett føte, kraft, einebær og timian.

La det hele trekke i en times tid, eller til kjøttet er mørt. Rør til slutt inn gelé eller tyttebær og rømme. Smak til med salt og pepper. Serveres med rosenkål og stekte gulrotbånd. Rørte tyttebær.Skjær selleriroten i små biter. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Ha sellerirot, poteter, melk og føte i en kasserolle.

Kok opp, la det småkoke til det meste av væsken har fordampet og sellerien er helt mør. Pass på underveis slik at det ikke svir seg i bunnen av kasserollen. Bruk en stav-mikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt puré. Rør inn smør og smak til med salt.

Drikketips:
Øl:
Bokkøl, Porter, Belgisk Brune, pilsner

Akevitt:
Gammel Reserve Aquavit, Gilde Maquavit eller Fjøllmat Akevitt

viltgryte