Akevittgravet hjort

400 g hjort ytrefilet
3 ss salt
3 ss sukker
1 ts timian, tørket
kvernet sort pepper
2 cl akevitt

Rårørte tyttebær 1 dl tyttebær
25 g sukker
4 plater gelatin

Blomkålpuré
100 g blomkål
½ løk
1 fedd hvitløk
0,5 dl fløte
0,5 dl kyllingbuljong
Rugbrødkrisprugbrødsaltolivenolje

4 porsjoner

Renskjær hjortefileten. Bland salt, sukker, timian og pepper. Gni fileten inn med blandingen og legg den i en plastpose. Ha i akevitten og lukk posen. La den ligge i kjøleskapet i ett døgn. Tørk godt av fileten og skjær den i tynne skiver.

Rør bærene til sukkeret er oppløst. Ta halvparten av de rørte bærene og tilsett 0,5 dl vann. Kok opp. Tilsett og rør inn 4 plater oppløst gelatin. Sett blandingen på et kjølig sted til den stivner. Rør om med en stavmikser til du har en tyttebærpuré.

Finhakk løk og hvitløk. Stek dem gylne i en liten kjele. Tilsett blomkål i buketter, kyllingbuljong og fløte. La det hele småkoke i cirka 20 minutter. Mikses lett med en stavmikser.

Legg blomkålpuré i bunnen og anrett skiver av gravet hjort og små porsjoner av tyttebærpuré og rårørte tyttebær utover på tallerkenen.

Sett stekovnen på 120 °C. Skjær rugbrød i tynne skiver, strø på litt salt og olivenolje og tørk dem cirka 45 minutter i ovnen.Skivene serveres hele ved siden av eller som chips i småbiter som du strør over. Rugbrødkrisp holder seg sprø og fine i lang tid.

Drikketips:

Øl:
Frydenlund Bayer

Akevitt:
Lysholm Linie Aquavit, Fjøllmat Aquavit, Gammel Opland

Hjort