Nytt destilleri på Brokkestøylen

Øverst i Valle kommune i Setesdal, finner vi Brokkestøylen. Her driver gründerparet Gro Furset og Erik Berglihn gourmetrestaurant med plass til kun ti gjester, samt overnatting. Nå er alle papirer i orden, og om kort tid er også et eget destilleri, Norstill AS, på plass. Prosjektet har et budsjett på ti millioner kroner som blant annet omfatter restaurering av to 300-år gamle bygninger fra Valle. Produktene i destilleriet vil i første omgang være gin og whisky, der planen er å lansere den første ginen våren 2025.

Vogts Villa
Det startet med restaurering av Vogts Villa på Dvergsøya i Kristiansand. Villaen var tegnet av Arnstein Arneberg, og gründerparet restaurerte fem bygninger og omdøpte stedet til Arnebergs Gjestgiveri i 1999. Dette ble en populær gourmetdestinasjon, og gjestgiveriet holdt stand til 2009. Da valgte Kristiansand kommune, som eier Dvergsøya, å heller leie ut stedet til Kronprinsparet.

Den som har pågangsmot, gir seg som kjent ikke, og Berglihn forteller at det ble flere bedriftsetableringer samt arbeid med å hjelpe fram andre firmaer og produkter både i Norge og i utlandet.

Norstill på Brokkestøylen holder til i restaurerte bygninger fra 1660.

Brokkestøylen
Så havnet ekteparet på Brokkestøylen i Valle der bedriften i 2023 ble kåret til beste hotell og restaurant i Sør-Norge av det britiske reiselivsmagasinet Lux Life Magazine.

– Det er fruen som er sjef for servering og overnatting. Selv hadde jeg en idé om et destilleri. Den dukket opp en sen kveld – eller det var muligens en tidlig morgen – i hyggelig lag med kompis Thore Berthelsen. Et destilleri må ha sin egen bygning, og resultatet ble at han og jeg kjøpte flere laftebygg fra 1660-årene. Disse er nå reparert, isolert og satt opp på egen tomt, forteller Berglihn.

Nå er alle løyver fra kommune og stat på plass, og snart kommer de første dråpene fra en iStill – en destillasjonskolonne som er produsert i Nederland. Kapasiteten er 2.000 liter, og Norstill har også en liten pot still på seks-sju liter som skal brukes i produktutviklingen.

Highland gin – og så whisky
Mye rundt det første produktet, en gin, er allerede på plass.

– I og med at Brokkestøylen ligger 600 meter over havet, har vi valgt å kalle ginen Highland Gin Gama. Gama er Valle-dialekt for alt som er positivt, gøy og livskraftig, sier Berglihn som lover lokale urter og godt kildevann i ginen.

Trinn to er å starte med whiskyproduksjon, men som mange kjenner til, må destillatet (new make) modnes i minst tre år før produktet kan kalles whisky.

– Vi ønsker å bruke lokalprodusert korn samt den tradisjonelle norske gårdsgjæren kveik. Et samarbeid med Bygland Bryggeri er også på trappene.

– Hva med akevitt?

– Inntil videre er jeg bedre på å drikke akevitt enn å lage den, så her må jeg nok søke mer kunnskap fra kollegaer i bransjen, avslutter Erik Berglihn.

Eit gamalt ordtak frå Setesdal
Det finst berre éi fele, det er hardingfela
Det finst berre éin dans, det er gangar
Det finst berre éin vin, og det er brennevin