Nye æresmedlemmer

Fra venstre samferdelseminister (og tidligere landbruks- og matminister) Jon Georg Dale, Stine L. Borgersen, Ole Puntervold og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande. (Foto: L.O. Ørjasæter)

16. desember 2019, på 20- årsdagen for stiftelsen av Norske Akevitters Venner, var tiden moden for å utnevne to nye æresmedlemmer, Ole Puntervold og Stine L. Borgersen.

Ole Puntervolds æresmedlemskapet ble delt ut av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og i begrunnelsen sto det følgende: Fram til sommeren 2005 var det produksjonsmonopol på brennevin i Norge, og staten hadde bestemt at Vinmonopolet, senere Arcus, skulle være ivareta monopolet. 1. juli i 2005 ble produksjonsmonopolet opphevet og det var spesielt en person som sto klar til å kaste seg ut i destillasjonens univers. Personen vi sikter til var ikke helt ukjent med brennevinsproduksjon, men på grunn av monopolet måtte denne foregå utenlands. Nå var det «fritt fram» se lenge en holdt seg innenfor lovverket, og destillasjonsapparat ble hurtig kjøpt inn fra velrennomerte Arnold Holstein i Tyskland.

Destillasjon var likevel noe nytt for sivilingeniøren med hovedfag i organisk kjemi basert på krysskonjugerte karotenoider samt biokjemi som fagkrets. Destillasjonsforsøkene endte godt og 5. november 2005 så det første produktet, akevitten Mesan Skjøt!, dagens lys – i et opplag på 10.000 flasker. Siden har det gått slag i slag og brenneriets slagord «Nil Satis Nisi Optimum» – «Kun det beste er godt nok» – ble en ledestjerne for andre destillerier som kom senere. Det er med stor glede at Norske Akevitters Venner kan ønske nybrottsmannen Ole Puntervold velkommen som æresmedlem for sitt arbeid med å gå foran i utviklingen av akevitt i nyere tid og for å ha skapt grunnlaget for den floraen av gode, norske akevitter vi har i dag.

Stine L. Borgersens æresmedlemskapet ble delt ut av samferdselsminister (og tidligere landbruks- og matminister) Jon Georg Dale og i begrunnelsen sto det følgende: Det finnes et knippe mennesker man kan være helt trygg på at er til stede på alle arrangementer der akevitt serveres. Det er de som ikke bare lever for akevitten, men som også drømmer om den om natten og bruker enhver ledig stund til å snakke om den. Takket være innsatsen til personer som dette, har mang en nordmann, ung som gammel, blitt introdusert for akevittens spennende verden. Og så er det entusiastene, som ikke nøyer seg med å ha 20-30 akevitter i skapet eller med å dra på Akevittfestivalen hvert år, men som for eksempel velger å betale for å få AQUAVIT som registreringsskilt på bilen. Ja, noen er faktisk så glade i akevitt at de har gjort det til sitt levebrød.

Som gründer av Akevittruten har Stine L. Borgersen gjennom mange år bygget opp en base av faste kunder, samtidig som hun hele tiden finner og tiltrekker seg nye kunder og målgrupper. Selv om Stine i stor grad driver hele butikken på egen hånd, har hun likevel klart å etablere et inntrykk blant publikum om at Akevittruten er et selskap med mange ansatte, noe som sier en god del om driftigheten og effektiviteten hennes. Hvert år tar Stine og Akevittruten med seg flere tusen akevittentusiaster på opplevelser både på lands og til vanns, og hun sørger for at akevitthistorien og den norske mat- og drikkekulturen ivaretas på en utmerket måte. På grunn av denne viktige innsatsen Stine har nedlagt gjennom mer enn ti år, er det en glede å ønske henne velkommen som æresmedlem i Norske Akevitters Venner.

Logg inn