Ny akevitt fra Eyvind Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm har i tett samarbeid med Jon Bertelsen fra Det Norske
Brenneri
i Grimstad skapt magi på flaske, og lanserer nå en helt ny blank akevitt i svært
begrenset opplag. Akevitten har fått navnet Hellstrøm Sommer Premium Batch #1.

I 2018 ble Hellstrøm Sommer lansert, og siden da ha mesterkokken vært svanger med ideer om flere produkter i Sommer-serien. Nå er Hellstrøm Sommer Premium Batch #1 tilgjengelig på Vinmonopolet i et begrenset opplag på 1800 nummererte flasker.

Jon Bertelsen (t.v.), Master Blender i Det Norske Brenneri, og Eyvind Hellstrøm i arbeid med den nye akevitten.

Naturlige råvarer
En blank akevitt kan ikke kompensere eventuelle feil og mangler med fatmodning, så her blir alle råvarer og kvaliteten de holder avslørt og avkledd – de gode så vel som de dårlige. Det var derfor essensielt for Hellstrøm å finne frem til naturlige råvarer som var så gode at de ikke trengte å skjule seg bak fatlagring.

– Med den opprinnelige Hellstrøm Sommer ønsket jeg å lage en akevitt som vekket gode sommerminner, som for meg er aromaer av sjø, lyng, urter og blomster, og jeg ville at den skulle være ren og delikat som en frisk sommerbris, forteller Eyvind Hellstrøm.

– Den nye Premium Batch #1 skulle fortsatt være en ren, elegant og frisk akevitt, men jeg ønsket i tillegg at den skulle ha en kraft, smaksintensitet og kompleksitet som ingen kunne forholde seg nøytrale til. Og jeg ville ikke minst ha en ettersmak som jeg kan sitte lenge og smatte på og diskutere med venner.

Stor dybde og ettersmak
Som i de fleste av norske akevitter, spiller karve hovedrollen; også i Hellstrøm Sommer Premium Batch #1, men her er det så mange andre ingredienser som omkranser karven at den virker mer diskret enn i mange andre tradisjonelle akevitter. Sitruspreget er tydelig, og kommer fra
lokaldyrket sitronmynte, samt tørket mandarin og sitronskall. De lyse og luftigste blomstertonene kommer fra destillert nype, mens fennikelfrø, grønn kardemomme og indonesisk vanilje spiller hovedrollene i midtpartiet. Den store dybden er bygd opp av flere elementer, hvor lakrisrot og destillert melassse utgjør sentrale elementer. Munnfølelsen er eksepsjonelt luftig, samtidig som den er oljete og glatt. Akevitten fyller munnhulen på en helt ny måte, og insisterer på å bli der, med stadig nye aromaer som dukker opp i den ekstremt lange ettersmaken, står det å lese i pressemeldingen fra Moestue Grape Selections som markedsfører Hellstrøm-akevittene.

– Ved første slurk kjennes sitrusen, karven og de lyse overtonene best, og deretter
kommer mer kardemomme og lakrisrot, mens de lyse og mørke tonene avsløres i
lag på lag om hverandre i ettersmaken. Alkoholprosenten er på 42,3, som var
nøyaktig der Jon og Eyvind fant den optimale balansen uten at akevitten ble for
intens, kan Kristin Alsvik hos Moestue fortelle.

Hellstrøm Premium Batch #1 er et utmerket valg som følge til havets delikatesser.

– På grunn av kraften i akevitten er Hellstrøm Premium Batch #1 helt fabelaktig som ingrediens i cocktails, men den er også et svært interessant følge til sjømat som skalldyrsbordog ikke minst sushi, røkt og gravet fisk, ceviche eller pokebowls, så lenge det ikke er altfor mye chili i retten. Når sommeren en gang tar slutt, er akevitten også helt prima til sildebord eller ribbe. Om du klarer å spare en flaske så lenge da, smiler Eyvind Hellstrøm.

Cocktail
Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig startet med å utvikle egne akevitter var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

– Akevitten ligger nærmest i den norske folkesjela, og har lenge blitt sett på som noe litt traust og gammelmodig. Men på bare få år er dette helt forandret. Akevitten har fått sin renessanse, og de beste bartenderne i landet omfavner den, utvikler egne varianter og bruker den som ingrediens i fantastiske cocktails. I tillegg er dette et av svært få brennevin i verden som brukes som matfølge, og noe av årsaken til at akevitt blir ekstra interessant for meg som kokk. Der er det fortsatt en vei å gå med de beste restaurantene, men det er tendenser til endring også her, avslutter Eyvind Hellstrøm.

Norwegian Collins
Ingredienser:
4 cl Hellstrøm Sommer Premium Batch #1
1,5 cl hylleblomstlikør
3 cl fersk sitronjuice
1-1,5 cl sukkerlake (etter ønsket sødme)
sodavann
sitronzest
dill

Slik gjør du:
Rist alle ingrediensene bortsett fra sodavann i en shaker. Sil over i et highballglass
med is, og topp med sodavann. Pynt med sitronzest og en dillkvist.