Marthe lanserte ny akevitt

Tirsdag 9. mai 2023 gikk lanseringen av Gullmunn Lagret Helårsakevitt av stabelen på den helfranske restauranten Chat d’Or. Helfransk sammen med norsk, fatmodnet akevitt? Selvsagt – når damen bak akevitten er den eneste kvinnen i Norge med fransk fagbrev i cognac-destillasjon.

Marthe Bøhn har etter hvert lansert en rekke akevitter; Gullmunn Akevitt Fleur-de-Lis, Gullmunn Juleakevitt 2019, 2020, 2021 og 2022, og nå Gullmunn Lagret Helårsakevitt. Akevittene produseres hos Oslo Håndverksdestilleri, hvor hun også etter hvert har bygget opp en fatpark på 55 fat.

I fatparken finner en både portvinsfat, romfat, Bordeaux-fat og Cognac-fat. De siste stammer fra cognachuset Tiffon – her hjemme best kjent som Braastad. I tillegg inneholder fatparken også brukte bourbonfat – og det er disse som 80 prosent av Gullmunn Lagret Helårsakevitt er lagret på. De resterende 20 prosentene av akevitten hadde et opphold på romfat før det hele ble blandet etter 18 måneders lagring.

Gullmunn Lagret Helårsakevitt har som de andre Gullmunn-akevittene en alkoholstyrke på 38 volumprosent, noe som gir en mild stil. Akevitten er heller ikke fargejustert, og den eneste tilsetningen er 2 gram sukker per liter. Blant krydderne finner vi karve, violrot, kamille, pomerans, isop og lyngblomst.
Flaskens bakside er dekorert med en irisblomst signert en italiensk kunstner.

Duft: Aromatisk krydderpreg med avdempet karve; preg av appelsinskall og sitrus, lyngblomst, irisrot og kamille. Klassisk cognacfatpreg med varm eik, milde integrerte toner og hint av mørk sjokolade.
Smak: Definert, rik, ren og avrundet med sødmefulle fattoner. Frisk på smak med mildt preg av karve, moden appelsin og stjerneanis. Lun stil og milde kryddertoner. Lang raffinert ettersmak.