Vertshuset Skarven, Tromsø

Strandtorget 1
9008 Tromsø
Tlf. 77 60 07 20
E-post: skarven@skarven.no
Nettside: www.skarven.no

Fredag 14. oktober 2011 ble Vertshuset Skarven i Tromsø autorisert som det 20. i rekken siden Norske Akevitters Venner startet med autorisasjoner i 2002. Seremonimester i forbindelse med autorisasjonen var president i Norske Akevitters Venner, Per Harald Grue.

Vertshuset Skarven søkte i 2010 Norske Akevitters Venner om å bli autorisert serveringssted for norsk fatmodnet akevitt. Det kunne vi få til – men ikke sånn uten videre. Vi måtte ha de fysiske forutsetningene. Vi måtte ha skjenkebevilling. Videre måtte vi garantere at vi til enhver tid hadde inne de akevittene som kreves av et slikt sted. Dernest måtte vi sørge for at de som skjenket de nevnte dråpene også hadde nødvendig kunnskap. Det skal heller ikke være en engangsforeteelse – men noe som holdes ved like – og oppdateres underveis.

Veien mot målet
De første punktene var relativt enkle siden VertsHuset Skarven med sine restauranter er godkjent med de nødvendige bevillinger. Dessuten har vi en rekke retter som «krever» akevitt – og derfor har vi et rikholdig utvalg av den nevnte drikke. Huset har derfor de akevittmerkene som var minimumskravet – og i tillegg har vi skaffet en rekke typer for « spesielle anledninger» og retter.
Opplæringen av VertsHusets Skarvitører tok lengre tid, da det ikke florerer av kyndige akevitteksperter, og de som innehar kompetansen er derfor meget etterspurte som forelesere og lærere. Vi fikk etter hvert innpass hos vår lokale ekspert Svend Bang Pedersen, og han ga mange av våre akevittskjenkere ei lekse (for egenstudier) – forhåpentligvis ei de sent vil glemme.
Tre av våre Skarvitører var også på kurs hos Arcus på Hasle rett etter autorisasjonen – hos Halvor Heuch – så vi tror og mener at vi skal være godt forberedt. Og ny kunnskap renner stadig inn. Vertshuset Skarvens Skarvitører jobber nå kontinuerlig for å holde kunnskapen flytende – i de hjernecellene som fortsatt er i live etter all prøvesmakingen…

Den store dagen
Fredag 14. oktober 2011 var det tid for autorisasjon, og president i Norske Akevitters Venner, Per Harald Grue, hadde tatt turen til Tromsø og Vertshuset Skarven for å foreta den høytidelige overrekkelse av fatende og diplom. Barsjef for Skarven Bar, Vegard Bye Schønningsen, tok i mot regaliene og takket på vegne av alle sammen på Vertshuset Skarven for tilliten og oppgaven. Han lovet videre å sørge for at Skarven Bar har et rikholdig sortiment av de nevnte drikkevarer – norsk akevitt – laget av norske poteter. Det er nemlig en forutsetning at norsk akevitt lages på potetsprit. Høykarbo – for å si det på et språk som mange forstår.
Etter overrekkelsen var det høytidelig samvær med akevitten i sentrum og med lutfisk og poteter til.