Restaurant Gamle Raadhus, Oslo

Nedre Slottsgate 1
0157 Oslo
Tlf. 22 42 01 07
E-post: post@gamle-raadhus.no
Nettside: www.gamleraadhus.no

Restaurant Gamle Raadhus i Oslo er hedret med Norske Akevitters Venners utmerkelse «Autorisert Serveringssted for Norsk Akevitt». Avduking av den eksklusive «fatenden» med inskripsjon foregikk ved åpningen av lutefisksesongen den 9. oktober 2003.


Lutefisk er blitt et profilprodukt for Restaurant Gamle Raadhus. Hver høst og vinter, fra tidlig i oktober til over jul, er det lutefisk som er bestselgeren på menyen. Til lutefisken hører selvfølgelig en god akevitt. Den som spør eksperten, altså destillatør Halvor Heuch, får rede på at akevitten bør variere etter om det er lutefisken selv eller tilbehøret som dominerer smaksbildet. Den som velger kraftig tilbehør med stekt bacon og bacon- eller ribbefett, kan også velge en kraftig og smaksrik akevitt. Gjerne en Simers eller Løiten Linie. Er det lutefisk for lutefiskens skyld, er den nye Lutefiskakevitten det beste valget. Gammel Opland passer også godt. Har du tradisjoner fra Nord-Norge med sirup eller brunost til fisken, seiler Maquaviten opp som et godt valg.

Utvalg og kunnskap
Slik kunnskap er det et mål for Norske Akevitters Venner at flere spisesteder i Norges land har. Gjestene bør kunne få råd om hva som passer sammen. Kunnskap er derfor et av kravene til de serveringsstedene som blir autorisert. I tillegg kreves det at stedet profilerer seg med norske akevitter i gode kombinasjoner med mat. Et visst utvalg bør også forefinnes; kartet bør inneholde minst ti norske, fatmodnete akevitter. De fire store (Simers, Løiten, Lysholm og Opland) samt Gilde Non Plus Ultra og sesongens akevitter bør finnes til enhver tid.

Restaurant Gamle Raadhus er nå altså funnet verdig Norske Akevitters Venners utmerkelse og inngår dermed i den engere gruppe av autoriserte serveringssteder. De øvrige er Gamletorvet Spiseri på Gjøvik, Norsk Aaquavitbar No. 1 i Trondheim, Fyret Mat & Drikke på Youngstorget i Oslo og Backlunds på Levanger.