Fru Haugans Hotel, Mosjøen

Strandgata 39
8651 Mosjøen
Tlf. 75 11 41 00
E-post: res@fruhaugans.no
Nettside: www.fruhaugans.no

Lørdag 22. august 2015 mottok Nord-Norges eldste hotell det synlige bevis på at de er autorisert som serveringssted for norsk, fatmodnet akevitt, av Norske Akevitters Venner. Beviset som består av et fatbunn med inskripsjon, og diplom, ble overrakt under en høytidelig seremoni i Fruen Bar.

Hege Ramseng som er styremedlem i Presidentskapet i Norske Akevitters Venner,  overrakte fatbunnen, og underskrev diplomet. Styreleder, Alf Gilroy Johannessen, og daglig leder, Ellen Løvold Strand representerte Fru Haugans Hotel. Seremonien ble overvært av 82 medlemmer av Gamle Vefsen Akevittforening, som for anledningen hadde sitt medlemsmøte.
Gamle Vefsen er den lokale regionen i Norske Akevitters Venner i Nordland, og har vært sterkt medvirkende til autorisasjonen. Gamle Vefsen har cirka 250 medlemmer.
Hege Ramseng fortalte om kriteriene for å bli autorisert, og også om bakgrunnen for at norsk akevitt har en spesiell plass i norske mattradisjoner. Norsk fatmodnet akevitt er for øvrig en beskyttet tittel, på lik linje med for eksempel parmaskinke, cognac og champagne. Norsk fatmodnet akevitt skal være basert på potetsprit, og smaksatt med krydder der karve eller dill er hovedkrydderet, og akevitten må fatmodnes minst seks måneder.
Etter tildelingen gikk ferden til Hagestuen hvor Fru Haugans Hotell hadde dekket et fantastisk festbord. Vakkert pyntet med sølv dekketallerkener og sølvbestikk.

Menyen var:
Moskus Fjellakevittmarinert kveite med senneps- og honningvinagrett.
Drikke: Moskus Fjellaquavit.
Hjortefilet med kremet Jegerdramsaus, smørdampede grønnsaker og pommes anna.
Drikke: Jeger Aguavit.
Dessert var fromasjkake smaksatt med Gammel Opland Edel Muskatell, og selvfølgelig samme drikke til.

Et festmåltid som var tildelingen verdig. Alt sammen servert prikkfritt. Kveldens toastmaster, Sigbjørn Larsen, president i gamle Vefsen, styrte taffelet med fast hånd. Under middagen takket Alf Gilroy Johannessen for tildelingen, og i sin tale kom han inn på både hotellets historie, og betydningen av at gamle tradisjoner, når det gjelder mat og drikke, holdes i hevd. Etter festmiddagen ble det servert kaffe i Fruen Bar, og selskapet fortsatte ut i de små timer.