Juleakevitt-tenderen avgjort

Hvert år inviterer Vinmonopolet til anbudskonkurranser – en såkalte tendere – både for akevitt og annet brennevin. Her kan produsentene sende inn vareprøver i forhold til Vinmonopolets spesifikasjoner, og vinneren får produktet sitt inn i samtlige utsalg over hele landet.

Tenderen for juleakevitt har vært med de siste årene og den som blir valgt ut leverer et fastsatt parti flasker som selges i november og desember.

I årets tender var det følgende krav:
1) Med tydelig preg av karve
2) Fatmodnet i minimum 12 måneder
3) Frontetikett skal ha grafisk referanse til jul
4) Dersom frister ikke overholdes, vil kjøpet heves
5) Kun ett tilbud per produsent. Dersom det mottas flere tilbud fra samme produsent, vil kun det rimeligste vurderes for innkjøp, uavhengig av grossist
6) Partistørrelse minimum 3600 flasker

I år kom det inn totalt 18 tilbud fra 18 forskjellige produsenter, og den som ble valgt er den som «traff best» i forhold til kvalitetskriteriene (smak) hos Vinmonopolets sensoriske panel. Dersom det hadde vært flere med samme poengsum, ville den med lavest pris blitt valgt.

Og vinneren er…
I år var det Atlungstad Håndverksdestilleri som stakk av med seieren.
– Det er alltid veldig vanskelig å vinne en tender da det er mye konkurranse blant produsentene – og samtlige leverer kvalitetsvarer. Noen sier at det er et rent sjansespill å vinne en tender, noe jeg kun delvis er enig i. Det er klart at smak er subjektiv og en vet heller ikke hva de andre leverandørene kommer med, sier daglig leder ved Atlungstad Håndverksdestilleri, Romain Jourdan.

– Likevel, hvis en ser på statistikken, er det ofte de samme leverandørene som vinner, og det er nok ikke helt tilfeldig. Det ligger ganske mye arbeid bak utviklingen av et produkt som matcher kriteriene i anbudet. Atlungstad har vunnet fire akevitt-tendere de siste 18 månedene, noe vi er godt fornøyd med. De gangene vi har mislykkes, vet vi stort sett hva som har gått galt, og vi forstår hva som må gjøres annerledes neste gang.

Resultatet for juleakevittenderen 2022. Det antas at mange av akevittene på listen dukker opp i Vinmonopolets andre «kanaler»; test-, tilleggs- og bestillingsutvalget. Det er slett ikke sikkert at Vinmonopolets testpanel er i tråd med «folkemeningen», så her er det bare å begynne å glede seg. Listen er gjengitt med tillatelse fra Vinmonopolet.

Atlungstad_Juleaquavit_utsnitt