Gammel Reserve

Gammel Reserve feirer 95 år i 2022 og har vært med siden 1927. Dette var Vinmonopolets cuvée; en blanding av Løiten, Lysholm og Opland i et bestemt forhold og den het opprinnelig Aquavit Gammel Reserve. I dag er det Anora som produserer Gammel Reserve, og den lagres fortsatt i tre år på fat – eikefat som tidligere har vært brukt til Oloroso sherry. Gammel Reserve er en av akevittverdenens skjulte skatter, og det eneste som eventuelt mangler er noen dråper Simers Taffel slik at samtlige av de «fire store» (opprinnelige) akevittene ville vært representert i samme flaske.

Tre særpreg
De tre akevittene i blandingen bidrar med hvert sitt særpreg; Løiten med karve- og krydderpreg, Lysholm med en fin anisstil og Opland med et avrundet krydderpreg. Dette gir en akevitt med duft av oksiderte epler, røyk, lakris og treverk. Smaken er kraftfull med solid fatkarakter, godt krydderpreg og med fyldig munnfølelse. Ettersmaken er lang og balansert. Tradisjonelt har akevittene som inngår i blandingen hver sin «fan-skare», så ved å servere Gammel Reserve unngås forhåpentligvis enhver opphetet diskusjon om hvilken akevitt som er best.

Den opprinnelige etiketten som ble brukt i perioden 1927 til 1993 (t.v.) og dagens etikett.

Gammel Reserve har et beskjedent sukkerinnhold på tre gram per liter, og alkoholinnholdet er på «klassisk» nivå; 41,5 volumprosent. Akevitten passer til tradisjonell norsk julemat, røkt og saltet kjøtt samt rakefisk.

Litt historikk
Da Vinmonopolet ble opprettet i 1922, hadde vi forbud mot omsetning av hetvin og brennevin. Det gikk fem år før akevitten kom på plass i hyllene, og Aquavit Gammel Reserve var med fra dag én. Akevitten beholdt navnet fram til 1993 da det ble endret til Gammel Reserve.

Nå er ikke «Gammel Reserve» noen nyoppfinnelse – heller ikke i 1927. P.A. Larsen drev vinimport fra lokaler i Rådhusgaten 3 i Christiania fra 1848. P.A. Larsen hadde også akevitter i sortimentet, og en av dem het Aquavit Gammel Reserve.

P.A. Larsens Aquavit Gammel Reserve.

Et parti Linjeakevitt har også smykket seg med tittelen «Gammel Reserve». Et parti akevitt ble skipet ut fra Oslo i desember 1939. Etter å ha seilt verden rundt og krysset linjen, altså ekvator, fire ganger, ankom den verdifulle lasten omsider i havn i Bristol (UK) i mai 1943, «lykkelig unnsluppet både bombing, tyske kryssere og u-båtangrep».

Også en Linjeakevitt med fire turer over Ekvator i perioden 1939-1943 smykket seg med Fin gammel Reserve.
Gammel_Reserve_300x400