Gilde Juleaquavit

Gilde Juleaquavit er den originale juleakevitten, og ble lansert for første gang i 1988. Siden den gang har det hvert år blitt spart på en betydelig rest av juleakevitten. Denne benyttes som benyttes som base for neste årgang – noe som betyr at det fortsatt er en bitteliten andel av akevitten fra 1988 (og alle de andre årgangene) i Gilde Juleaquavit 2019 – den 32. i rekken. Denne formen for produksjon kalles solerametoden.

Solerametoden gjør Gilde Juleaquavit til en premium akevitt. Hvert år blir akevitten satt sammen av 1/3 som er modnet i ett år, 1/3 som er modnet i 2 år og 1/3 er den unike «moderandelen» fra alle årgangene. Det vil si at i andelen med alle årgangene, har de eldste elementene ligget 32 år på fat, og det gjør jo noe med smaken.

Norges mest solgte Juleaquavit
Hvert år selges det om lag 150 000 liter Gilde Juleaquavit, noe som tilsvarer cirka 215 000 flasker på 0,70 cl. Dette gjør akevitten til Norges mest solgte juleakevitt.

Selv om Gilde Juleaquavit inneholder elementer fra tidligere årganger, lager Arcus en ny vri på juleakevitten hvert år. I så måte er hver juleakevitt unik, noe som skaper en forventing og spenning hos landets akevittelskere: Hvordan smaker Gilde Juleaquavit i år, og hvordan skiller den seg ut fra tidligere årganger?

Gilde Juleaquavit 2019
Sammenlignet med 2018, har årets utgave den samme familielikheten som tidligere juleakevitter udner Gilde-paraplyen, men den har i år også fått et noe tydeligere krydderpreg. Gilde Juleaquavit 2019 har et kraftig fatpreg av eik og toner av vanilje og smørkaramell. Årets utgave har også et innslag av mørke, tørkede frukter og avrundede toner av anis og karve. Ettersmaken er lang og behagelig med toner av eikefat og en tørr finish. Den står seg derfor svært godt til den tradisjonelle julematen og spesielt ribbe.

Visste du at:
Navnet Gilde (Gilde Aquavit) var resultatet av en intern navnekonkurranse i Vinmonopolet i 1953? Navnet har følgelig ingenting med varemerket for kjøtt å gjøre – der Gilde dukket opp i 1964. Dette varemerket eies av Nortura. Gilde betyr et godt ete- og drikkelag.

Gilde Juleaquavit 2019 70 cl. – 40 vol% – pris: 399,90.
Vinmonopolnummer: 1230201
Gilde Juleaquavit 2019 finnes også i 50 og 100 cl.

Logg inn