Etter initiativ fra Norske Akevitters Venners region Folden Aquavitforening, laget Halvor Heuch i 2011 en akevitt som passer til en av våre fremste delikatesser, nemlig skreien. Skreiakevitten har selvsagt hedersplassen på bordet under Skreifestivalen i Rørvik på Namdalskysten der festivaldagene i 2021 er 20. og 21. mars.

Fra lanseringen av skreiakevitten: Fra venstre Anne Grete Walaunet, daværende president i Norske Akevitters Venners region Folden Aquavitforening, daværende Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Halvor Heuch (Foto: Lars Ole Ørjasæter).

Akevitten ble lansert 21. februar 2011 på ærverdige Engebret Café i Oslo der skreimølje fra Lofoten sto på menyen. Det er sjelden at regjeringsmedlemmene går mann av huse for å delta i lanseringen av en ny akevitt, men på Engebret var både landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til stede.

Den første utgaven het Skreiakevitt og var på 70 cl. Siden har produsenten innlemmet akevitten i Gilde-serien (Gilde Skrei Aquavit) og flaskestørrelsen ble redusert til 50 cl. Dagens versjon heter Gilde Aquavit Skrei, har etikett i versjon tre og er fortsatt på 50 cl.

Har du lyst til å prøve skrei? Her finner du en god oppskrift fra Meny.

Når en ny akevitt lanseres, signeres ofte lokket på det første fatet.
Fra skreifestivalen i Rørvik.