Rosenrot fra Vesterålen er en av de viktige ingrediensene i Vesterålen Akevitt, og roten dyrkes på gården der produsentens oldefar vokste opp. I flaskene finnes det og en liten prosent med vann fra Rekvannet, et vann som ligger ved foten av fjellet Reka – et kjent landemerke som også er å finne på etiketten.

Ståle Håvaldsen Johnsen har produsert brennevin siden 2007, og holder i dag til på gården Kimerud i Tranby mellom Oslo og Drammen. Opphavet i Vesterålen er slett ikke glemt, og nå har Johnsen hentet rosenrot fra husmannsplassen Langbakken til den nye akevitten.

Facsimile fra Bladet Vesterålen lørdag 4. september 2021.

I 2012 overtok René Cortis småbruket på Haukenes i Hadsel der Johnsens oldefar Ottar vokste opp. Cortis driver med grønnsaksproduksjon, villsau og nordlandsfe. I sommer ble produksjonen utvidet med rosenrot.

Kilde: Bladet Vesterålen.

Vesterålen Akevitt er å finne i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra og med 3. november 2021. Akevitten er lagret på brukte sherryfat samt fat av fransk eik, og er en allsidig akevitt både til mat og som avec. Foruten rosenrot, er akevitten krydret med anis, kardemomme og fennikel. Dette er nye krydder i Kimerud-sammenheng, noe som gir et annet smaksbilde enn de andre akevittene fra Tranby.