Yggdrasil Akevitt

Hver måned presenterer vi en ny akevitt

Denne måneden setter vi fokus på
Yggdrasil Akevitt fra Ægir Brenneri

 

Aud Melås og Evan Lewis er begge godt kjente skikkelser fra bryggerimiljøet.

Ekteparet startet med håndverksøl allerede i 2007 og var, sammen med Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Kinn, pionerer for det man i dag kaller den nye norske ølbølgen på 2000-tallet.

Ægir Brenneri

Deres øl er anerkjent og bryggeriet i den lille bygda Flåm, i Sogn og Fjordane, har blitt en populær destinasjon for ølinteresserte.

Men de har også en fot i brenneribransjen.

I 2012 slapp de sin egenproduserte Yggdrasil Akevitt og har siden ikke sett seg tilbake. 

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Yggdrasil Akevitt

Redaksjonen tok en prat med amerikaneren Evan Lewis, som svarer på flytende nynorsk:
 
«Yggdrasil Akevitt i noverande utgåve er ei blanding av omdestillert potetsprit og sprit basert på korn. Denne kornspriten brenner me sjølv på eige apparat her på Ægir, samt å omdestillere norsk potetsprit saman med utvalte krydder. Ferdig akevitt blir tappa på eikefat fat på 63,5 volumprosent og er modna i minst seks månader for tapping på flaske, i ein styrke på 40%.

Yggdrasil er ikkje tilsatt sukker, og er fruktig av avrunda med eit lett preg av karve og andre krydder. Denne akevitten passer utmerket til litt robust mat, gjerne ved siden av godt øl.»

Evan utdyper: «Det er viktig å merke at me seljer ut resterande partiet av 2014 og 2015 utgåven. Denne har me framleis lov å kalle akevitt, sidan det vart lansert før nye EU loven trådde i kraft i 2016.
 
I framtida vil akevitten vår vere Norsk Akevitt, frå 100% potetsprit».

 

Aud Melås og Evan Lewis. Foto: Ægir

Øl og akevitt

Øl og akevitt passer som fot i hose eller hånd i hanske, om du vil. Og spesielt når vi snakker om kombinasjonen med norske mattradisjoner. Derfor er det ekstra gledelig at et ølbryggeri satser på akevitt. 

Bryggeriet i Flåm har også eget kjøkken der de spesialiserer seg på øl og mat i kombinasjon. Her har selvsagt Yggdrasil fått sin plass også.

I følge Evan passer akevitten spesielt godt til lam og sau. Og gjerne til litt robust svinekjøtt. Smaken beskrives som fyldig og krydret med preg av eik og karve. På duft får man i tillegg toner av anis og sitrus.

 

Trykk her for å finne akevitten på vinmonopolet 

Produsent: Ægir Brenneri

Råstoff: Byggmalt, poteter, krydder

Alkoholprosent: 40%

 

 

Logg inn