Den Gyldne Aquavit

Hver måned presenterer vi en ny akevitt.

Denne måneden setter vi fokus på

Den Gyldne Aquavit fra Inderøy Brenneri

Inderøy Brenneri – Berg Gård

Berg Gård på Inderøy i Nord-Trøndelag driver allsidig landbruksproduksjon med korn, oljevekster, karve, gras, sau og frilandsgris. I 2003 etablerte de Norges første godkjente gårdsslakteri. Her foredles gårdens husdyr til gårdsmat som selges i gårdsbutikken eller serveres i egen restaurant. I 2015 startet de Inderøy Brenneri. Her foredles gårdens Inderøykarve til fatmodnet akevitt. Inderøy har rike akevitt-tradisjoner fra Sundnes Brenneri hvor siste akevitt ble destillert i 1899. Så 116 år etter ble det igjen klart for en lokal akevitt – Aquavit No 1 fra Inderøy Brenneri. Det var ønske om foredling av gårdens karveproduksjon som var bakgrunn for oppstart av et akevittdestilleri. I tillegg til historisk inspirasjon fra nevnte Sundnes Brenneri og Lysholm i Trondheim.

Inderøy Brenneri har i dag 6 akevitter i sin protefølje. Alle tilgjengelige fra polets tilleggssutvalg. Aquavit No.1 og Trøndersk Taffel Aquavit ble lansert i 2016. Odd Fellow Aquavit, JuleAquavit og Kolekvinten Akevitt i 2017. Og i år kom altså Den Gyldne Aquavit.

Eierne av brenneriet er Kirsti Farbu og Svein Berfjord. Svein forteller at han til å begynne med kun brukte klassiske krydder i akevittene. Men foruten Inderøykarve produsert på gården, var de andre krydderiene ikke spesielt kortreiste. Anisfrø fra Syria, stjerneanis fra Kina, fennikel fra Tyskland, koriander fra Tyrkia og sitrus fra middelhavslandene. Dermed ble ideen om å erstatte disse krydrene med noe som vokser lokalt født. Siden har han gått mang en tur på Inderøya og plukket fra den rikholdige lokale floraen. Deretter har han destillert alt fra løvetann til granskudd for å gi akevittene et helt spesielt og lokalt tilskudd.

Den Gyldne Aquavit er et resultat av denne prosessen. I følge Svein er det er den første akevitten hvor alle råvarene er norske. Alt av frø og urter er høstet i grøftekanten på Den Gyldne Omvei.

Svein Berfjord

Den Gyldne Aquavit

Vegstrekningen Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune i Trøndelag, med mat-, kunst- og kulturopplevelser underveis.  Destillatet kommer som nevnt kun fra krydrer og urter som er høstet langs Den Gyldne Omvei. I akevitten finner du blant annet Inderøykarve, kvann, mjødurt, løvetann og granskudd. Akevitten er også søtet med Inderøyhonning.

Deretter har den fått lagre i 12 måneder på brukte olorosofat fra det spanske sherryhuset Fernando de Castilla. Den har en frisk duft av lokale krydder og urter. Med rene og friske aromaer. Akevitten er konsentrert og kompleks i munnen med lang ettersmak.

Alkoholprosent 38

Flaskestørrelse 500 ml

Varenr. 10234302 (Vinmonopolets tilleggsutvalg)

Vinmonopolpris kr 399.-

PS: Den Gyldne Aquavit ble kåret til årets nyhet under Matfestivalen i Trondheim. Den er også finalist i Det norske Måltid.