Atlungstad feirer 170 år i 2025
Atlungstad Brenneri i Stange sør for Hamar, runder sine første 170 år i 2025. I anledning jubileumsåret arrangeres det konserter, brennerikvelder med underholdning, teaterforestillinger samt en egen akevittfestival 9.-11. oktober.
– Vi satser ekstra i år, og målet er selvsagt også å slå besøkstallet for 2024 som endte på 27.000, forteller daglig leder Tore Larsen.
Utdeling av brennevin
Det antas at en i jubileumsåret ikke skal gjenta det som skjedde natten mellom 12. og 13. desember 1920. På førjulsvinteren kom det beskjed om at Vinmonopolet var opprettet og at bygninger, produksjonsutstyr og varelager ville bli overtatt av det nye statsmonopolet. Dette syntes styret for andelshaverne var i overkant, og det gikk ut melding til andelshaverne om å stille på et angitt tidspunkt med spann og annen emballasje, tiltenkt flytende varer.
Lagerbeholdningen ble distribuert, og da Vinmonopolets folk kom for å overta, var det kun bygninger og produksjonsutstyr som var intakt. I brennevinslageret var det ikke en dråpe igjen.

En skulle tro at alt var konsumert vel 90 år senere, men noen flasker hadde gjemt seg i kjellere og på loft i Stange. Noen av disse flaskene ble gjenfunnet, og da styreleder Torgeir Hagen i Atlungstad Brenneri skulle skåle for inngått samarbeidskontrakt med styreleder Kaare Frydenberg i Arcus (nå Anora) i 2013, var det en original Atlungstad No. 1 fra 1920 som var i glasset. Riksantikvar Jørn Holme var også til stede, og destillatør Halvor Heuch hadde på forhånd analysert innholdet slik at en kunne være sikker på at det var original akevitt på flaskene.
Mer historikk
Atlungstad Brenneri ble etablert som samvirkebrenneri i 1855. Den industrielle spritproduksjonen på regulær basis tok slutt i 2000, mens produksjonen som reservebrenneri ble avviklet i 2008. Anlegget ble kjøpt av Atlungstad Brenneri AS fra Norsk Potetindustri, i dag HOFF, i 2011, og fra 2013 kom brenneriet på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner.
Akevittproduksjonen ble startet opp igjen i 2014 i samarbeide med Anora (tidl. Arcus). Anlegget ble fredet av Riksantikvaren i 2019. Samme år ble Atlungstad Håndverksdestilleri etablert, og i dag brennes det potetsprit noen uker hver høst, mens Atlungstad Håndverksdestilleri produserer akevitt, gin og likører året rundt.
I 2022 mottok Atlungstad Brenneri den prestisjetunge prisen European Heritage Awards/Europa Nostra Awards i klassen «Bevaring og tilpasset gjenbruk».

Mer om Atlungstad Brenneri finner du i boka «Atlungstad brenner vi for» som ble utgitt i 2021.