Øyna kulturlandskapshotell, Inderøy

Øynavegen 60
7670 Inderøy
Tlf. 915 90 813
E-post: post@oyna.no
Nettside: www.oyna.no

I forbindelse med Inderøyfest 2014 fikk Øyna lørdag den 8. juni overrakt sitt bevis på at de er godkjent som autorisert serveringssted for norsk fatmodnet akevitt nr. 26. Høytideligheten skjedde i langhuset på den vakre Øynaparken med flott utsikt over vakre Inderøy og med cirka 30 akevittvenner til stede.

President i Norske Akevitters Venner – region Nord-Trøndelag Johan Chr. Mørkved ønsket velkommen med en gjennomgang av foreningens formål og vedtekter. Med denne autorisasjonen har Innherred markert seg som et akevittsentrum av rang. Sundnes Brenneri er det brenneriet som har levert førsteklasses råvarer til akevittproduksjon i flest år her i landet, og det er nå to autoriserte serveringssteder i gangavstand fra brenneriet, – Jægtvolden Fjordhotell og Øyna. I tillegg er også Madame Backlund på Levanger tidligere autorisert.

Hege Ramseng fra presidentskapet i Norske Akevitters Venner sentralt foretok så den høytidelige seremonien med overrekkelse av en fatende med gravert skilt samt diplom som bekrefter at dette serveringsstedet fyller de strenge krav til autorisasjon. Ramseng minnet om denne autorisasjonen ikke betydde at eierne nå kunne hvile på sine laurbær, og hun refererte også kriteriene som legges til grunn for utmerkelsen.

Frode Sakshaug takket på vegne av innehaverne for utnevnelsen og fortalte litt om forarbeidet og interessen for akevitt. Serveringsstedet kunne framvise et imponerende utvalg av spennende akevitter både fra Midt-Norge og resten av landet. Og han kunne love at det ikke ville kommen annet enn norske akevitter i hyllene så lenge han hadde ansvar for serveringen!

Etterpå ble deltagerne invitert til å smake på noe av utvalget i akevittbaren og de fikk deretter servert en lunsjtallerken med utsøkt kortreist mat og drikke. Frode og Kristine Sakshaug kunne fortelle at de bestrebet seg til kun å servere retter hvor de kunne se hvor råvarene hadde blitt produsert, det omfattet også Sundnes Brenneri! Alle deltagerne kunne samstemt konstatere at Norske Akevitters Venner her har fått et nytt serveringssted som helt sikkert vil holde matkulturen og akevittfane høyt hevet i årene som kommer.

I april 2022 vant Øyna Kulturlandskapshotell Bygdeutviklingsprisen i landbruket – en pris som deles ut av Innovasjon Norge.