13. april feires akevittens dag over hele Norge

Datoen markerer starten på den stolte, norske akevittradisjonen; den første skriftlige dokumentasjonen av akevitt i Norge er nemlig et brev datert 13. april 1531. Høvedsmann Eske Bille på Bergenhus festning sendte erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros et brev der han skrev: «Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krankdom som et menneske kan ha innvortes».

Forsendelsen inneholdt med andre ord livets vann – akevitt – som de den gang trodde kunne kurere all sykdom. Akevitten Eske Bille sendte var nok et godt stykke unna akevitten slik vi kjenner den i dag; den var antakeligvis laget på korn, ikke fatlagret og inneholdt antakeligvis en del fusel, men den var krydret med uttrekk fra medisinplanter som for eksempel karve og anis.

Selv om vi ikke lenger tror på at brennevin kan kurere sykdom, har akevitten aldri stått sterkere i Norge. På Vinmonopolet finnes det rundt 300 forskjellige typer norsk akevitt å kose seg med, og dagen feires av entusiaster over hele landet.