Heimevernet feirer 75 år med akevitt

I 2021 feirer Heimevernet 75 år og i jubileumsåret har både Operasjon Rype i Trøndelag og nå Operasjon Bjørn West i Bergen, fått hver sin krigshistoriske «heimevernsakevitt». Heimevernet ble opprettet 6. desember 1946 og basert på Milorg og motstandsgruppene som var aktive under andre verdenskrig. Heimevernets 75-årsjubileum har i 2021 blitt markert med flere arrangementer landet over, og selve jubileumsdagen er 6. desember.

Medlemmer i Bjørn West i 1945.

I mars 2021 kom Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945 produsert av Inderøy Brenneri. Akevitten var basert på lokale urter og planter fra Gjefsjøen fjellgård i Snåsa. Under åpningen av det nyrestaurerte hovedkvarteret til Operasjon Rype høsten 2021 ble flaske nummer 1 høytidelig plassert i grunnmuren av Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarets Spesialstyrker. I november kom bergenserne etter og Bjørn West Akevitt, produsert av Oslo Håndverksdestilleri, lanseres 6. desember.

Bjørn West og Operasjon Rype
Bjørn West var en milorgbase opprettet i Matrefjella i Nordhordaland mot slutten av andre verdenskrig. Operasjon Rype var navnet på den amerikanskledede sabotasjegruppen som hadde base på Gjefsjøen fjellgård i Trøndelag. Rype ble ledet av major William Colby som senere ble sjef for CIA.

Heimevernets innsatsstyrker ble opprettet i 2005 og er i dag spydspissen i Heimevernet. De består av godt trent, utdannet og utrustet personell. Innsatsstyrke Rype i Trøndelag og Bjørn West i Bergenhus har tatt navn etter operasjonene under krigen.

Innsatsstyrke Bjørn West på øvelse Urban Attack i Bergen by.

Bjørn West og Gjefsjøakevitt
– Bjørn West Akevitt er basert på ryllik, kvann og engsyre fra området rundt Stordalen og lagret på ex bourbon-fat i halvannet år, noe som gir en lys, frisk, og mild akevitt. Gjennom de lokale vekstene får vi fotavtrykket fra Bjørn West inn i akevitten, forteller Berntsen.

Gjefsjøakevitten inneholder mjødurt, bjørkeblad, engsyre og tunbalderbrå sanket på Gjefsjøen, i tillegg til karve fra Inderøy. Den er rund og fruktig med rike smaksaromaer og et hint av mandel. De mest karakteristiske smakene er fra mjødurt og bjørkeblad.

Gjefsjøakevitten er tilgjengelig både på bestillingsutvalget og på flere Vinmonopolutsalg, mens Bjørn West foreløpig er en ren spesialbestilling. Rykter sier imidlertid at det kommer flere flasker i 2022 og at den antakelig vil bli å finne på bestillingsutvalget fra mars.