Gammel Opland

Gammel Opland (opprinnelig Oplandske Gammel) er en av akevittelskernes favoritter. Den topper salgslistene på vinmonopolet hvert år, og har lange tradisjoner til julematen.

Historien om Gammel Opland startet på Gjøvik i 1854, da Holmen Brænderi ble grunnlagt på garden Hunn i Vardal. Bak brenneriet sto bønder fra Vardal, Nes på Hedmark og Toten. Den såkalte interessentskapskapitalen var på 15.000 speciedaler fordelt på 500 andeler. hensikten var selvsagt å skaffe jordbrukerne i distriktet lettere og sikrere avsetning på poteter og bygg. Brenningen begynte dog ikke før i 1857. I begynnelsen ble spriten kun solgt lokalt, men etter hvert ble det etablert en såkalt destillasjon i Christiania i 1872, grunnet behov for å forbedre kvaliteten på spriten og gå fra salg av råsprit til drikkebrennevin. Destillasjonsbygningen ble bygget i Stenersgaten. I 1891 ble brenneriet kjøpt opp av 15 brennerier som gikk sammen fra Mjøsadistriktet, og døpte det om til Oplandske spritfabrikk.

Gammel Opland har strengt tatt ikke noe med det nå snart forhenværende fylket Oppland å gjøre, som fikk navn og grenser i 1919. Opland i akevitt-sammenheng er navnet på omlandet rundt Mjøsa, det vil deler av det nye fylket Innlandet.

Mye har skjedd med norsk brennevinsproduksjon de siste årene. Gammel Opland er en av akevittene som fortsatt blir laget i forhold til den samme resepten i godt over hundre år, og de hemmelige oppskriftene har gått i arv i generasjoner. Dette er et håndverk som krever kompetanse, nøyaktighet og lang erfaring – og ikke minst krever det kjærlighet til over hundre års tradisjoner.

Gammel Opland har i en årrekke blitt ansett som en av nordmennenes favorittakevitter, og opp gjennom årene har Gammel Opland vunnet mange medaljer i internasjonale brennevinskonkurranser – både i gammel og ny tid. Gammel Opland er er lagret på eikefat som tidligere er brukt til Oloroso sherry, noe som gir en enestående avrunding og karakter. Akevitten passer til lutefisk, de fleste kjøttretter og til tradisjonell julemat.

Nå med ny kork og rød hette
I slutten av februar 2018 ble gammel Opland lansert på ny – blant annet på grunn av akevitten skulle ut på eksportmarkedet. Den gamle flasken med skrukork i metall ble byttet ut med ny design signert det London-baserte og velrennomerte designbyrået Stranger and Stranger. De fikk oppdraget med å gi den tradisjonsrike flasken et nytt ansikt, blant annet fordi de tidligere hadde laget design for anerkjente brennevinsprodusenter som Martini og Jack Daniels. Dette var likevel første gang de har fått bryne seg på en akevittflaske.

Ikke lenge etter at Gammel Opland i ny drakt hadde havnet i Vinmonopolets hyller, begynte det å gå rykter om at Arcus også hadde «tuklet» med resepten: Favorittakevitten til mange smakte ikke det samme som slanten som var igjen på den gamle flaska med skrukork. Etter en smule forskning var svaret klart: Det er ikke bare vin som kan ha korksmak. Det kan også ramme akevitt. Den nye «bankekorken» med naturkork inneholdt uhumskheter som satte smak på akevitten – noe som medførte at det ble syntetisk kork på neste batch samt en kledelig rød hette for å holde korken på plass.

Nå er det nye designet godt innkjørt – og Gammel Opland smaker slik den alltid har gjort – basert på originalresepten fra 1891.

Gammel Opland 70 cl. – 41,5 vol% – pris: 444,90.
Vinmonopolnummer: 1230301

Logg inn