M/S Maud (tidl. M/S Midnatsol)

M/S Maud
Hurtigruten Expeditions
Tlf. 994 87 277
E-post: resepsjon.ms@hurtigruten.com
E-post: booking@hurtigruten.com
Nettside: https://www.hurtigruten.no/skip/ms-maud/

I forbindelse med Reiselivsmessa 2005 på Norges Varemesse, Lillestrøm, lå hurtigruteskipet M/S «Midnatsol» til kai i Oslo. Norske Akevitters Venner benyttet anledningen til å autorisere verdens første havgående serveringssted for norsk fatmodnet akevitt.

Den 13. januar 2005 var medlemmer av Norske Akevitters Venner invitert til storslagen lutefiskbuffet om bord i M/S «Midnatsol», og hele 170 medlemmer meldte seg på. Samtidig var det også et tilsvarende antall andre gjester i restauranten, men den som tenkte at det umulig kan gå an å servere lutefisk påskikkelig vis til så mange på en gang, måtte tro om igjen.

Den sjette i rekken
M/S «Midnatsol» er det sjette serveringssted med akevitt som spesialitet som blir autorisert av Norske Akevitters Venner, og det var president Anne-Lise Mellbye som overrakte skjold og diplom til hotellsjef Ronny M. Gjøse som mottok sertifiseringen på vegne av skip og rederi.
Selv om Norske Akevitters Venner har autorisert serveringssteder før, er dette det første «havgående». Samtidig er Hurtigruta ett av våre beste utstillingsvinduer mot utlandet og utenlandske besøkende. Flåten av Hurtigruteskip satser på å servere gjester mat basert på norske råvarer og tradisjoner, og Norske Akevitters Venner hedret nå det av skipene som også har satset på servering av norsk tradisjonsdrikke både i egen akevittbar og i restaurantene.
Serveringspersonalet hadde før sertifiseringen fått grundig opplæring om hva norsk fatmodnet akevitt er, noe de beviste for de 170 medlemmene. i Norske Akevitters Venner. Det antas at også resten av kveldens gjester etter hvert ante hva Norske Akevitters Venner er via flere taler og samstemt sang til akevittens pris.

Klenodium ganger tre
Visepresident i Norske Akevitters Vnner, Hans Christian Bangsmoen, hadde med en spesiell presang til den nysautoriserte: Tre flasker rederakevitt fra Wilh. Wilhelmsens rederi der flaskenes innhold hadde passert ekvator henholdsvis åtte, tolv og tjue ganger.
Hotellsjef Gjøse lovte at flaskene slett ikke skulle prøvesmakes, men at de skulle få sin egen monter i skipets akevittbar.

M/S MAud (tidl. M/S Midnatsol) fotografert i Hjørundfjorden. Foto: Kay Fochtmann/Hutigruten.

M/S Midnatsol byttet navn til M/S Maud i 2019 da skipet gikk fra å være i ordinær hurtigrutetrafikk til å bli ekspedisjonsskip.