Jærakevitt Original

Alkoholprosent:

40

Serveringstemp.:

14-16 grader

Varenummer:

5733002

Flaskestr.:

Fatmodnet:

Ja

Grossist / distributør:

Produsent:

Akevitten har en gyllen farge og dempede dufter av karve, sitrus, dill og tropisk frukt. Den er middels fyldig, smaksrik og krydderpreget med lang ettersmak. Passer til potetretter, julebrunsj og medister, samt krabber og blåskjell. 

Jæren med egen akevitt
3. mai 2008 kom nok en akevitt i Vinmonopolets sortiment. Baketiketten forteller at dette er en mild men bestemt helårsakevitt, og mannen bak Jærkevitt er Bjørn Moi og selskapet Jærakevitt AS.

Akevitten er produsert av det tidligere Agder Brenneri (nå Det Norske Brenneri) i Grimstad, og daværende destillatør Ole Puntervold kunne fortelle at resepten er bestemt av lokale «smaksløker» på Jæren med Bjørn Moi i spissen. Etter et år med intens lukting og smaking kom de fram til den endelige kreasjonen.
– Liebhaberne ønsket seg en litt annerledes, ganske frisk og mild akevitt. Basisen er våre egne krydderdestillater og potetsprit fra Hoff på Gjøvik. Dominerende i duft og smak er karve, stjerneanis og sitrus, fortalte Ole Puntervold.

Potet fra Jæren?
Den første tapningen inneholder nok mest potet fra flatbygdene på Hedemarken, men Bjørn Moi utelukker ikke at kommende tapninger vil være basert på poteter fra Jæren. Moi har også vært i kontakt med lokale gartnere for dyrking av krydderne som benyttes i akevitten.
Moi har trykket 10.000 etiketter, så her er målet at akevitten ikke skal bli en døgnflue. Jærakevitt er fatlagret i seks måneder.