Atlungstad Tveten Gård Aquavit

Alkoholprosent:

40

Varenummer:

3623102

Flaskestr.:

Fatmodnet:

Ja

Grossist / distributør:

Stortinget ga tidlig på 1800-tallet bønder tillatelse til brennevinsproduksjon av egen avling for å motvirke import av dansk kornbrennevin. I tillegg til å drifte Tveten gård i Aker kommune (nå en del av Oslo) med alle sine aktiviteter, var Even Bernhard Stenersen også stortingsrepresentant. Han startet et brennevinsbrenneri i Brogaten i Christiania tidlig på 1800-tallet. Her ble plassen fort for liten og i 1816 flyttet han produksjon til det nybygde brenneriet i bindingsverk og mur på Tveten gård.

Brenneriet ble raskt det største i Christiania og sto alene for halvparten av all brennevinsproduksjon i området og Stenersen brant etter sigende sprit av rundt halvparten av potetavlingene i området.

Forbruket på denne tiden var også stort; med et dagskonsum på mellom en halv og en liter brennevin. Det skal legges til at brenningen på Tveten gård nok skjedde i en relativt enkel pot still, og en hadde heller ikke lært å kun ta vare på «hjertet» i destillasjonen. Resultatet var et fuselholdig brennevin som holdt rundt 17-18 volumprosent alkohol.

Atlungstad Tveten Gård Aquavit er produsert på Atlungstad Håndverksdestilleri i samarbeid med Lions Tveita-Vålerenga. Bildet av brenneribygningen som pryder forsiden av etiketten, er laget av den lokale kunstneren Violet Polsangi som arbeider med akrylmaling og digitale grafiske trykk.

Fra venstre: Romain Jourdan, daglig leder på Atlungstad Håndverksdestilleri, Rune hageselle, president i Lions Tveita-Vålerenga, Halvor Heuch, destillatør på Atlungstad Håndverksdestilleri, og kunstner Violet Polsangi som har laget bildet som pryder etiketten.

Lukt og smak
Dette er en historisk og typeriktig akevitt, middels kraftig og med et mildt krydderpreg. Akevitten er godt balansert og har en anelse sødme og vanilje fra sherryfat. Akevitteen har i tilegg fått et lite tilslag av høyere alkoholer, som var vanlig før de mer avanserte destillasjonsapparatene så dagens lys. Tveten Gård Aquavit kan derfor ikke sies å være helt fuselfri. Akevitten passer godt til norsk tradisjonsmat.

Tveten Gård Aquavit med etikettens forsidebilde i original i bakgrunnen.