Vil etablere vodka- og akevittbrenneri i Sunndal

Danske Martin Sejr Nielsen har planer om å etablere et vodka- og akevittbrenneri i Sunndalen. Råvaren til produktene skal brennes på lokal potet. Det er Aura Avis som skriver om dette 16. juli 2022. Planen videre er å kontakte kommunen og lokalt næringsliv.

I følge Aura Avis har Sejr Nielsen sendt et brev til Sunndal kommune der han skriver at han er i ferd med å utvikle et prosjekt der resultatet skal være et «high end vodka- og akvavitbrenneri».

– Jeg ser gjerne at brenneriet blir plassert i Sunndal, da den lokale poteten – eller rettere sagt restpoteten – skal danne grunnlag for bedriften, skriver dansken, som i dag er bosatt i Molde.

– Jeg er i dialog med Sunndalspotet og er tilknyttet ProtoMore i Molde, og ønsker nå å komme i dialog med næringsliv og forvaltning i Sunndal for å gjøre drøm til virkelighet.

Sejr Nielsen skriver videre i brevet til Sunndal kommune:

– Et moderne brenneri er langt mer enn et sted som produserer sprit. Det er en opplevelsesøkonomisk helhetsopplevelse som taler inn i reiseliv, uteliv, kulturliv og næringsliv, og på den måten kan være med å sette Sunndal på verdenskartet.

Destillerierfaring
Martin Sejr Nielsen har erfaring fra brennevinsproduksjon gjennom medeierskapet i Sall Whisky Distillery som ble etablert i 2016 i Hammel i Danmark. Han er også medeier i selskapet som produserer den økologiske vodkaen Krystallin Vodka.

Daglig leder Brede Nisja Brandal bekrefter overfor Aura Avis at Sunndalspotet har vært i dialog med den danske gründeren, og at de stiller seg positive til planene om slik etablering. Brandal sier at det ikke er snakk om noen voldsomme mengder med potet og at det derfor ikke vil utgjøre noen særlig forskjell for Sunndalspotet i forhold til volumet som pakkes ved bedriften i dag.

Men jeg synes det er artig at han er interessert i å bruke potet herfra i prosjektet sitt. Og vi er generelt positive til nyetableringer, så om vi kan være til hjelp så ønsker vi å støtte opp rundt en eventuell oppstart så godt vi kan. Da tenker vi i så fall å donere den poteten som trengs i startfasen, sier han.

Destillasjonsutstyr og rektifikasjon
Det har ikke lykkes oss (på grunn av ferie) å komme i kontakt med Martin Sejr Nielsen for å høre hva slag produksjonsutstyr han planlegger å bruke – og ikke minst hvordan han planlegger rektifikasjon av potetspriten. Per i dag er det kun HOFF på Gjøvik og Sve Gardsbrenneri som har rektifikasjonsutstyr for å få metanolinnholdet i potetsprit under de europeiske grenseverdiene. I tillegg til de to nevnte brenneriene er det bare Atlungstad Brenneri som brenner sprit av potet i Norge.

Kilde: Aura Avis, Sall Whisky Distillery ApS.

Sunndalen_Foto_Wikipedia_Torlie