Sidereventyret
Det har vært mange «eventyr» på mat- og drikkefronten her til lands de siste årene. Det startet med øl. Så kom akevitten. Ystingen fikk sin renessanse. Lokalmat selger så det griner, og siste skudd på stammen er nytt liv i gamle sidertradisjoner. Fra noen få entusiaster, har det blitt gullmedaljer i Cider Wold i Frankfurt, Tyskland – og sist fikk 14 av 15 deltakere fra Norge medalje.
Å lage vin av bær og frukt har lange tradisjoner i Norge. I starten var nok dette en kvinnesyssel – på lik linje med brennevinsbrenningen på gårdene før forbudstid og Vinmonopol. Norsk fruktvin kan spores 200 år bakover i tid – og i kategorien fruktvin finner vi også sider.
Det store gjennombruddet for norsk fruktvin kom i 1930-årene, og i toppåret 1935 utgjorde norsk fruktvin 12 prosent av det totale vinsalget i Norge. Grimstad ble fruktvinhovedstaden med Mons Fuhr i spissen, og merker som Fuhr Fino, Grand Charm og Golden Power var kjent blant de fleste. Salget holdt seg med en topp i 1974 med hele 422.000 liter. Deretter dalte det og utpå 1990-tallet var det ikke så mye igjen av fruktvinsalget.
Sidereventyret
I Hardanger hadde en likevel ikke glemt gamle kunster, og flere snakket om å blåse liv i sidertradisjonene. Utover på 1990-tallet begynte det å spire og gro – og resten er historien som fortelles i den nylig utgitte boken Sidereventyret. De tre forfatterne Camilla Aasen, Bernt Bucher-Johannessen og Eivind Haalien har sammen med forlaget Skald, gjort et skikkelig dypdykk i norsk siderproduksjon, og nå er historien samlet mellom to permer – fordelt på mer enn 250 sider – altså boksider…

Vi spår at mange bøker vil havne under årets juletre, og bevæpnet med ISBN 978-82-7959-348-5 er det enkelt å bestille i nærmeste bokhandel. Et lite skår i gleden er dog at forlaget har valgt å trykke en bok om norsk drikkekultur i utlandet.
