Solørakevitt

Solørakevitt

Solørakevitt er en mild, lys gyllen akevitt med «snæven» av furu, lukt av karve, sitrus, koriander og anis med flere. Akevitten er lagret på gamle sherryfat i minst seks måneder, og akevitten er en hyllest til Solørbygdene (Åsnes, Grue og Våler) for den store andel av norsk potetproduksjon, samt leveranse av furuskog.

Solørakevitten er et resultat av meget godt samarbeid mellom Ole Puntervold i Agder Brenneri/K. G. Puntervold i Grimstad og Bakkstad ANS med venner.
Solørakevitten passer til ribbe, spekemat, grillmat, fjærkre og osteretter, samt koldtbord. Den kan også nytes som snaps og avec. Alkoholinnholdet er 40 % volumprosent og selges på 0,5 liters flasker.

Furudestillat
Solørakevitten ble lansert 27. september 2012. Den er basert på norske poteter, furudestillat og kryddertilsetninger i god harmoni. Bakgrunnen for samarbeidet var at to lokale ildsjeler, Bjørn Ola Bakken og Iver Helstad, ikke likte den «sterke» akevitten (les karvesmak) som vanligvis blir servert. Ettersom Solør står for nesten 25 prosent av Norges potetproduksjon som er hovedbasisen i all norsk akevitt, mente herrene at det var på tide at bygda fikk sin egen. Dette gjenspeiler seg også på etikettenes for og bakside, som viser litt av produktet, smaken og Solørs beliggenhet i Norge, alt skrevet på dialekt.
I tillegg ville de ha med noe fra skogen, som også er en viktig næringskilde i Solør. Valget ble furu ettersom denne basisen ikke finnes i noen akevitt fra før. Målet var å få laget en akevitt som de fleste likte og som kunne brukes i de fleste anledninger.
Her må samarbeidet og velviljen til Ole Puntervold i Agder Brenneri berømmes. Gjennom ham ble Solørakevitten utviklet og en sto igjen med et resultat som svarte til forventningene og «folkesmaken», noe de gode tilbakemeldingene tyder på.
Som en kuriositet kan nevnes at furuskuddene som blir brukt i smakstilsettingen egenhendig er plukket av Bakken og Helstad. Etiketten på flasken er utformet av en lokal reklamemann i samarbeid med nevnte herrer. Et vellykket produkt som passer til «hårdas som hærdas» (hverdag og fest).

Trykk her for å finne akevitten på vinmonopolet

40 volumprosent
Fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 9923402
50 cl
Produsent: Agder Brenneri – K.G. Puntervold

 

Logg inn