Drinkoppskrifter

 
 
 
 
 

Akevittdrinker

 
 

– Akevitt er et veldig takknemlig brennevin å jobbe med i drinker. Det er så mye å spille på, om det så er krydder, urter eller de forskjellige eikefatene man bruker under lagring. Det store mangfoldet i akevittkategorien gjør at akevitt kan brukes til utrolig mange ulike drinker, man må bare jobbe litt for å finne de riktige kombinasjonene av smaker.

Halvor Skiftun Digernes er en av tre eiere av Fuglen bar i Oslo, som har fokus på kvalitetshåndverk. Fuglen har åpnet en avdeling i Tokyo, og planlegger å åpne i New York. Fuglen-konseptet har fått massiv omtale i flere internasjonale medier. Halvor Digernes vant den første utgaven av bartenderkonkurransen i Linie Award i 2011 med sin oppfinnsomme blanding av akevitt og hjemmelaget løvetannsirup.

 
 

Aquatini

Denne ble første gang servert av Hroar Dege på Frascati i Oslo tidlig på 60-tallet og historien forteller at Sean Connery var innom og prøvde den. En god cocktail med et meget originalt garnityr.
5 cl Simers Taffel
1 cl tørr vermut
1 reke med hode, uten skall på kroppen, marinert i Simers
1 sort oliven
Ingrediensene shakes med is og siles deretter over i et nedkjølt cocktailglass uten is. Pyntes med en sort oliven og en Simers-marinert reke.

Jaktlykke

Den spennende kryddersmaken fra akevitten setter en ekstra spiss på cocktailen, og øker forventningene til et smakfullt måltid.
En spennende variant!
1½ cl solbærlikør
1 cl Fru Lysholm Aquavit
10 cl tørr champagne
Bruk gjerne hjemmelaget solbærlikør eller annen bærlikør. Alle ingrediensene skal være iskalde. Blandes direkte i et kaldt champagneglass og pyntes med skogsbær i glasset.

Taffelmusikk

4 cl Urtekilden Klare Akevitt (eller en annen taffelakevitt)
3 cl ferskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
1 håndfull fersk koriander
2 dæsjer Angostura Bitter (fås kjøpt på Vinmonopolet)
 
Fyll helt opp med is i et longdrink- glass eller et høyt kjøkkenglass. Hell over akevitt og topp med tonic. Pynt med et langt skall fra en appelsin og to hele stjerneanis

Detox

4 cl Arvesølvet
3 cl gulrotjuice
3 cl ferskpresset appelsinjuice 2 cl ferskpresset sitronjuice
2 cl ingefærsirup
 
Bruk en rotgrønnsakjuicer til å presse gulrøtter. Hvis man ikke har dette hjemme kan man ta 2 stk. skrellede gulrøtter, kuttet i små biter, i en blender. Ha i 2 cm skrellet ingefær og tilsett litt vann. Bruk en tesil for å få vekk de største bitene. Ta 6 cl av denne blandingen over i en shaker eller et syltetøyglass. Ha i akevitt, sitron og appelsinjuice og 2 cl vanlig sukkerlake. Shake hardt i ca. 15 sekunder. Bruk en hawthorn og tesil for å dobbeltsile dette over i et vinglass fylt med is. Pynt med en appelsinskive

Jul & Tonic

4 cl Arvesølvet Juleakevitt Skall fra én appelsin
2 stk hele stjerneanis
 
Ha alle ingrediensene i en shaker eller et syltetøyglass med lokk. Fyll opp med 2/3 is og shake hardt i 15 sekunder. Bruk en sil (gjerne tesil eller hawtorn) for å dobbeltsile drinken over i et ott glass - gjerne cocktailglass. Pynt med mynteskudd.

Christiania

4 cl Arvesølvet fatlagret 3 cl pandan-infusert Lustau Oloroso sherry (eller annen Oloroso)
2 dæsjer Angostura Bitter (fås kjøpt på Vinmonopolet)
 
Ha alle ingrediensene i et røreglass og fyll opp med is. Rør godt, men ikke for hardt, i ca. 15 sekunder. Da har du tilført nok vann til blandingen, slik at det blir en balansert drink å drikke. Dette er den viktigste egenskapen til bruken av is (og vann) i drinker. Sammenlign med f.eks. å drikke en whisky med eller uten is. Å infusere sherry med pandan er ikke en vanskelig jobb (du legger bla- dene i sherry). Det som derimot kan være vanskelig, er å få tak i pandan- blader. De selges som regel i de este asiatiske matvareforretninger. Hvis du ikke får tak i disse, kan drinken også lages med vanlig Oloroso sherry. Hvis du får tak i pandan, hell sherry over i en plastpose sammen med bla- dene. Knyt igjen posen, varm opp en kjele med vann, men ikke la den koke. Ta kjelen av komfyren og ha posen oppi. Legg lokket over knuten, slik at posen ikke forsvinner ned i vannet. La ligge til vannet er avkjølt. Deretter kan du fiske bladene opp av vannet, og her har du en fiks ferdig infusjon.

Sørsiden

2 cl Harahorn Gin
2 cl Arvesølvet Helt Klar
3 cl ferskpresset limejuice
2 cl sukkerlake (se oppskrift) 1 håndfull fersk mynte
2 dæsjer Angostura Bitter
Ha alle ingrediensene i en shaker eller et syltetøyglass med lokk. Fyll opp med 2/3 is og shake hardt i 15 sekunder. Bruk en sil (gjerne tesil eller hawtorn) for å dobbeltsile drinken over i et ott glass - gjerne cocktailglass. Pynt med mynteskudd.
Logg inn