Test av sommerakevitter i Vin & Brennevin
Mange fag- og bransjetidsskrifter innen drikkesegmentet har også egne akevittester. Vi er så heldige at vi får gjengi noen av disse, og sist ut er bladet Vin & Brennevin der øl- og akevittskribent Lasse Lukacs står bak en blindtest av 26 sommerakevitter. Kort oppsummert sier testen at det også finnes sommerakevitter for enhver smak:
Test av årets sommerakevitter
Norske sommerakevitter blir mer og mer populære, både til mat, til drinker og til cocktails når solen varmer som mest i vårt langstrakte land.
Tekst: Lasse Lukacs
Akevitt er desidert mest populært til jul, og hele 40 prosent av årets akevittsalg finner sted i november og desember. Likevel har stadig flere nordmenn oppdaget at akevitt også passer perfekt om sommeren. Juli har faktisk blitt en av de største salgsmånedene for akevitt, hvor mange foretrekker de blanke og lyse variantene i sommervarmen.
Selv om det er fullt mulig å nyte juleakevitt om sommeren, er det sommerakevittene som virkelig harmonerer med sommerens matopplevelser. Juleakevittene er ofte gyllene og mørke, samt preget av tydelige fattoner som karamell og vanilje, mens sommerakevittene kjennetegnes av friske smaker som sitrus, dill og karve, hvor akevitten har et blankt eller strågult utseende.
I de fleste sommerakevittene gir fargen en indikasjon på hvor lenge og i hvilken type fat de har vært lagret, siden akevitt tar både farge og smak fra fatet. De blanke akevittene kan ha vært lagret kortere tid eller på eldre fat som ikke avgir farge, og lagres vanligvis fra tre til ni måneder.
Sjømat er en essensiell del av sommermåltidene, der spesielt skalldyr som reker og kreps er meget gode følgesvenner til taffel- og sommerakevitt med sitt karve- og dillpreg. Her er det også stort spenn i intensiteten på dillsmaken, i tillegg til smaksprofilen om destillatørene har brukt bladdill, grønn dill, skjermdill eller krondill, som gir et vidt spenn av smaker fra planten og frøene.
Karven har en viktig plass i norske akevitter, uansett når på året de produseres, og sommerakevittene er intet unntak. Her får man vanligvis også mye sitrustoner, samt anis og fennikel, som alle passer godt til fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Intensiteten på krydderdestillatet gir en pekepinn mot hvilken type mat den passer til, samt hvilket krydderpreg den enkelte liker best til sitt måltid.
Vi har testet 26 akevitter og kan si at her er det noen for enhver smak. Fra lette sitrus- og urtetoner til de riktig intense kryddersmakene, fra florlette botaniske slør til høyst parfymerte smaksbilder og fra sødmefulle dråper til de som gir en tørr munnfølelse.
Sommeren er reddet! Akevitten er her!
Testen finner du på hjemmesiden til Vin & Brennevin: https://vinbrennevin.no/akevitt/test-av-arets-sommerakevitter/
Gå også inn på menyen øverst på denne siden og klikk på «Norske akevitter fra A til Å». Der finner du også noen sommerakevitter som ikke er med i testen.