Ny akevittproduksjon i historiske lokaler
Det er i år 150 år siden sist det ble produsert akevitt på Løten. Lørdag 3. februar 2024 åpnet Hedmark Alkemiske Destilleri (HAD) med brask og bram – i lokaler på Løiten Brænderi som tidligere har blitt benyttet til saft- og syltetøyproduksjon. Lokalene har også huset Galleri Munch, men nå er det akevitt, gin, bitter, absinth og fruktbrennevin som er temaet og den gamle galleriavdelingen er gjort om til sprit- og brennevinslager.
Ordfører Marte Larsen Tønseth sto for den offisielle åpningen av destilleriet, og hun benyttet anledningen til å rose gründer-kvartetten bak destilleriet for pågangsmot og vilje til å satse på ny aktivitet og nye arbeidsplasser i bygda samt at det skapes en arena for formidling av kunnskap og ivaretakelse av tradisjoner.
– Det er derfor gledelig at det på ny produseres akevitt på Norges mest eksklusive sprit- og brennevinsadresse, sa Marte Larsen Tønseth.
Mens en gjerne klipper røde snorer ved offisielle åpninger, skjedde åpningen av destilleriet ved at ordføreren helte en krydderblanding inn i pot-stillen – der krydder og sprit skulle godgjøre seg på lav temperatur i 48 timer.
Historikk
Løiten Brænderi ble etablert i 1855, og allerede året etter ble det produsert likører, akevitter og annet brennevin. I 1871 ble Løiten Brænderis Destillation i Kristiania etablert for å overta produksjonen av ferdig brennevin. Dermed opphørte akevittproduksjonen på Løten – før den nå gjenopptas av Hedmark Alkemiske Destilleri – rundt 150 år etter.
Hedmark Alkemiske Destilleri ble etablert for tre år siden, og i påvente av eget destillasjonsutstyr, har selskapet allerede listeført to akevitter på Vinmonopolet. Den første heter Munnskjenk og ble produsert hos OSS Craft Distillery utenfor Bergen, mens nummer to, 2435 – som er postnummeret til Braskereidfoss – ble produsert hos MEIR Distillery i Vestby. Denne akevitten ble laget for Strætåsen Akevittlag.
Mirabelle
Pot-stillen som er produsert av tyske Müller Brennereianlagen og har fått det noe unorske navnet «Mirabelle». Hvorfor? Jo, da gründerne dro til Tyskland og Müller for å se på en passende pot-still, var senior i bedriften svært opptatt av at destillasjonsapparatet også kunne benyttes til å destillere fruktbrennevin. Han nevnte spesielt plommebrennevinet Mirabelle, som han anså for å være det ypperste produktet. Derav navnet.
Mirabelle kostet den nette sum av NOK 800.000, kjelen rommer 232 liter og kapasiteten er 40.000 liter i året – om en kjører kontinuerlig drift. Selv om det også destilleres «fra bunnen av», brukes Mirabelle i hovedsak til krydderdestillasjon. Ren 96 vol. % sprit får HAD (som de aller fleste andre i bransjen) fra HOFF på Gjøvik.
Tysk stål
I tillegg til håndbanket kobber, er det også en del rustfritt stål, blant annet rundt varmekappen. Her kunne produsenten fortelle at dette var ekte tysk stål fra Thyssen-Krupp. De historieinteresserte gründerne med årene 1939-1945 som hovedinteressefelt, hadde også hørt om annen bruk av stål fra Thyssen-Krupp; nemlig kanonene på Oscarsborg, Moses, Aron og Josva som senket slagskipet Blücher.
Mens andre produsenter bruker navn fra norrøn mytologi eller lokale steder, ble de fire enige om at de tre første fatene skulle hete Moses, Aron og Josva. Til nå er det er det bare Moses som er fylt med akevitt som skal modnes – og fatstyrken er 57,2 volumprosent alkohol.
Når en skal lage akevitt, blir det gjerne noen rester som en tar vare på – både slumper og hode og hale fra destillasjonen. Hos de Alkemiske er det et italiensk stålfat som benyttes til dette formålet, og restefatet har fått navnet Blücher (!).
Flere aktiviteter
I lokalene der det også tidligere har vært drevet cafeteria, er det nå satt opp stor bardisk der bordplatene er laget av lerk fra Ringsaker og furu fra Løten. I bakveggen er det vinduer fra en gammel hytte – noe som signaliserer at det nye destilleriet også satser på gjenbruk eller ombruk.
– Vi, Marius, Erik, Anders og undertegnede, har gledet oss lenge til denne dagen. Det har vært et krevende prosjekt og vi har lært mye nytt når det gjelder lover og regler knyttet til produksjon av alkoholholdige varer. Vi må også takke 66 aksjonærer fra Oslofjorden i sør til Trondheim i nord, samt alle lokale støttespillere som har hjulpet oss i startfasen. Nå gleder vi oss til å ta fatt på egen produksjon der vi også ønsker å bruke lokale urter, bær og krydder, sa daglig leder Lars Linholt før det ble servert noe å bite i akkompagnert av lokal jazz.
Se ogswå en sak om destilleriet fra NRK Innlandet her.