Wessel Bar, Bergen

Øvre Ole Bulls plass 6
5012 Bergen
Tlf. 55 55 49 49
E-post: post@wesselstuen.no
Nettside: www.wesselbar.no

«…Wesselstuen er en tilstand, en skjebne. Stedet har en brun melankoli», skal Ole Paus en gang ha sagt. På akevittens dag, 13. april 2010, ble Wessel Bar i Bergen autorisert som serveringssted for norsk, fatmodnet akevitt.

– Jeg går der ikke på grunn av den gode maten, det gode ølet eller de hyggelige servitørene, for slik trenger det ikke være. Men hvis jeg vil inn i den spesielle tilstanden, går jeg der, og det gjør jeg hver gang jeg er i Bergen, fortsatte Paus.

En institusjon
Men Wesselstuen har atskillig mer å by på enn en brun atmosfære. Den er en del av byens sjel, akkurat som Dovrehallen og Theatercafeen er det i Oslo. Vil du se, så gå til Wesselstuen. Vil du bli sett, så går du også dit. Trenger du en dram, en øl eller et godt stykke mat, ja, da går du også dit. Slik har det vært i mer enn 50 år.

Sentralt plassert
Det var sommeren 1957 at bestyrerinne Borny Aunan kunne ønske bergenserne velkommen til det nye etablissementet Wesselstuen. Beliggenheten kunne ingen klage på, sentralt som det lå på Ole Bulls plass, midt mellom Den Nationale Scene, Torgallmenningen og Hotell Norge. Lokalene hadde tidligere vært benyttet som bibliotek for Selskabet Den gode Hensigt, men da foreningen bestemte seg for å flytte boksamlingen til mer tjenlige lokaler, åpnet mulighetene seg for et sted med god mat og drikke for den jevne borger. Arkitekt Johan T. Paulsen ble engasjert til å tegne lokalene, mens teatermaleren og scenografen Per Schwab dekorerte veggene med motiver fra Johan Herman Wessels mest kjente verk.
Fremdeles pryder scener fra «Kierlighed uden Strømper», «Herremanden», «Hundemordet» og «Smeden og Bageren» Wesselstuens vegger.

Billig mat og drikke
Bak Wesselstuens etablering sto selskapet Dikterstuerne, som fra før også drev Holbergstuen på Torgallmenningen. Også denne restauranten er en institusjon i byens kultur- og restaurantliv. I selskapets vedtekter fra 1923 heter det at «AS Dikterstuernes formaal er oprettelse og drift av restauranter for servering av god og billig mat og drikke. Restauranterne gives fortrinsvis navn efter vore store digtere. Selskapets sæte er i Bergen. Selskapets aktiekapital er paa Kr. 31250,00 fordelt paa 125 aktier a kr 250 fuldt indbetalt og lydende paa navn.»

Språkstrid
Opprinnelsen til Dikterstuerne var ikke bare entusiastisk og patriotisk. I språkstridens Norge handlet det også om å demme opp for landsmålets utbredelse. Stifterne hadde lenge sett seg lei på at bondeungdomslagenes primitive, men innbringende kaffestover, dominerte deler av kafélivet i Bergen. Med bakgrunn i Bergens Riksmålsforening var det maktpåliggende å etablere et alternativ som, i følge statuttene, skulle drive folkelige restauranter «som tilfredstillet den dannede smag».
Den 1. november 1927 åpnet Holbergstuen og 30 år senere var turen altså kommet til Wesselstuen.

Autorisert bar
Wessel Bar er en del av Wesselstuen og åpnet først i 1973. En hver akevittvenn vil fryde seg over utvalget som teller mer enn 50 ulike sorter, i tillegg til et omfattende utvalg av øl, vin og brennevin. Menyen inneholder også småretter og fingermat som komplimenterer akevitter.
Gode retter til en overkommelig pris på et sted du vil huske.
– Jeg er dypt imponert over det vi har sett her i Bergen, sa president Anne-Lise Mellbye ved avdukingen av plaketten.
– Ikke bare har byen hatt sin egen akevitt siden 2002, men fra i dag kan dere også skilte med tre autoriserte spise- og drikkesteder. Jeg er sikker på at byens berømte enkefrue, Magdalene Elisabeth Kroepelien, ville ha gledet seg stort om hun hadde vært med oss i dag. Og, la oss ikke glemme at det var i denne byen at lensherre Eske Bille skrev sitt brev den 13. april i 1531. Det er det brevet vi alle refererer til og som fortalte at akevitt til hjelp mot alle sykdommer, så vel innvortes som utvortes, var på vei til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim.
Bergen og akevitten går hånd i hånd gjennom Norgeshistorien. Det ble så skålt før presidenten avrundet det hele med:
– Denne utmerkelsen henger høyt og er en garanti for god kvalitet, både når det gjelder service, mat og drikke. Mange byer savner et slikt sted. Den norske akevitten er gull verdt. Gratulerer med dagen. Skål for dere.
Autorisasjonen fant sted tirsdag 13. april, den viktigste dagen i byens historie. Det mener i alle fall Directionen i Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme. Skål for Bergen.