Vikgården, Mosjøen
Sjøgata 8
8656 Mosjøen
Tlf. 480 69 725
E-post: post@vikgarden.no
Nettside: www.vikgarden.no
Vikgården i Mosjøen ble autorisert 19. februar 2016 og har med det fått sitt bevis på at de er godkjent som Autorisert serveringssted for norsk, fatmodnet akevitt.
Fredag 19. februar 2016 fikk Vikgården sitt synlige bevis, på at de er godkjent som Autorisert serveringssted for norsk, fatmodnet akevitt, av Norske Akevitters Venner. Beviset som består av et fatbunn med inskripsjon, og diplom, ble overrakt ved en høytidelig seremoni med 50 medlemmer av Gamle Vefsen Akevittforening tilstede.
Møtet ble åpnet av presidenten i Gamle Vefsen Akevittforening, Sigbjørn Larsen, som ønsket velkommen og presenterte kveldens program. Hege Ramseng, som er styremedlem i presidentskapet i Norske Akevitters Venner, var den som overrakte fatbunnen, og underskrev diplomet. Ordfører i Vefsn, Jann-Arne Løvdahl overrakte blomster og gratulasjoner fra Vefsn Kommune. Hege bidro med anekdoter om brennevin, og spesielt Akevitt i historiens lys. Brennevin var i tidligere tider ansett og brukt som medisin og er nevnt så tidlig som cirka 500 år før Kristus. (Etter min mening er akevitt fortsatt medisin).
Presidenten overrakte også en gave fra foreningen, en flaske Il Grande Jubilate Aguavite til vertskapet. Han ba også om at denne måtte de kose seg med selv, og ikke spandere bort uten ved spesielle begivenheter.
Vikgården var representert ved vertskapet, Marianne Myrnes Steinrud og Per Einar Steinrud. De takket for autoriseringen og gaver og Marianne fortalte om Vikgården og deres interesse for tradisjonsmat og drikke. Det var for øvrig vertskapet på Vikgården som var iniativtaker da det ble startet akevittforening i regionen. De hadde etter hvert samlet et stort antall forskjellige akevitter, nå over 80 forskjellige typer på hyllene, og mente det var på tide med egen forening her.
Vikgården er også stedet hvor Gamle Vefsen Akevittforening ble stiftet. Undertegnede var heldig og fikk sitte ved stambordet, sammen med de mest langveisfarende medlemmene. De hadde kjørt 12 mil fra Mo i Rana og Storforshei for å delta.
Menyen
Menyen var potetsuppe med sild som forrett, fulgt av egenproduserte pølser, og pølser fra Øyfjellmat. Som tilbehør var det melkesyregjærete grønnsaker. Dette ble servert som lokale tapasretter. Som dessert fikk vi Cream Brulè med brunost og akevittmarinerte tranebær. Et nydelig måltid som passet til en slik anledning. Som drikke til maten ble det servert lokalbrygget øl, Jåsdall, brygget av Stian Skogly, Simers Taffel, Leirfjord akevitt og Inderøy nr. 1 fra Berg Gård i Nord-Trøndelag.
Det er for øvrig stor interesse for akevitt i regionen, og Mosjøen er en av få byer i landet som har to autoriserte serveringssteder da Fru Haugans Hotel fikk sin autorisasjon i 2015.