Café Sorgenfri, Oslo

Som nummer nitten i reekken ble Café Sorgenfri på Aker Brygge i Oslo autorisert 17. november 2010. Selv i bykulturens høyborg finnes de som holder norske mat- og drikketradisjoner i hevd, og Café Sorgenfri burde apellere både til de urbane og rurale.


Tekst og foto: Sjur Harby

Kan et restaurantnavn kle akevitten bedre? Café Sorgenfri. Smak på det.
– Det er en stor ære og glede for meg å stå for akevittautorisasjon av Café Sorgenfri, var de innledende ord fra president Per Harald Grue nylig.
Med seg hadde han et innrammet autorisasjonsbevis og den obligatoriske fatenden som bekrefter at restauranten nå er autorisert av Norske Akevitters Venner.

Kafé?
Men kjære deg, er dette en kafé? Spør du kanskje. Verken miljø, ambisjonsnivå eller meny tyder på at listen er lagt ved rekesmørbrød og en kopp kaffe med fløte. Tvert imot. Kommer du til lunsj, må du prøve deres danske frokost, delikat anrettet på fat. Nå i juletiden inneholder den dagens sild med tilbehør, håndpillede reker med majones, kokt egg og sitron, gravet laks med sennepssaus, leverpostei med champignon, bacon, surt og rødbeter, julesylte med surt og grov sennep, lun fleskestek, rødkål og surt, Danablu med syltede plommer. Mmmm, tenker du. Til dette må jeg ha en liten skarp en. En akevitt.

40 forskjellige akevitter
Du har nemlig 40 forskjellige typer å velge mellom. Er du i stuss om hvilken som passer best, kan du trygt spørre servitøren. Her er alle kurset og godkjent internt. Men likevel vil du stå igjen med valgets kvaler. For det er aldri bare en som passer best. Men fortvil ikke. Lær deg litt livsglede fra vårt æresmedlem, Astri Riddervold. Ta en til. Og enda en til. Men så er det nok.
Men hvorfor var nå Grue så glad? For dette sa han før vi hadde smakt en dråpe. Jo, nå skal du høre: I tillegg til å ta kunnskapen på alvor internt, har Café Sorgenfri utviklet en egen akevittmeny. Dessuten lar de livets vann smyge seg inn mellom rettene i menyen, slik at du alltid vil finne mat som kan slå følge med den. Dessuten har de sin egen akevittbar her, og en utegrill det sies mye pent om. Men, og det er de alene om, Café Sorgenfri har også sitt eget fat med akevitt. Det rommer 25 liter og er utført i eik fra Follo.

Variert meny
Så var det middagen da. Menyen er variert, tro du meg, med mange spennende og innovative retter. Nytt av året er en kullfyrt innendørs grill, som gir råvarene unike aromaer og en spesiell saftighet. Det ryktes at maten herfra er spennende følge til restaurantens store akevittutvalg.
Presidenten fortsatte:
– Det er en vel forberedt og kvalifisert søker som nå er innstilt. Sorgenfri har lenge hatt et bredt spekter av akevitt i hyllene og menyen vitner om stor interesse og kreativitet. I tett samarbeid med Arcus har ikke bare restauranten kurset sine ansatte og utvidet sortimentet. Nei, det er utviklet en tre-til femretters akevittmeny med tilbehør.
Ved hans side sto driftsjef Atle Minothi. Synlig stolt over å ha passert nåløyet. Til AquaVIT sier han at gjestene synes norsk akevitt er spennende. Mange kan litt, mens noen har utviklet en lidenskap for dette brennevinet.
– Og da nytter det ikke at vi her i restauranten blir svar skyldig når gjestene spør oss til råds, sier han, og fortsetter:
– Jeg vil si at interessen for norsk matkultur er i en rivende utvikling. Akevittbordet er blitt en suksess helt siden vi startet opp i høst og det gir i tillegg ringvirkninger. Her om dagen hadde vi et selskap på 60 med akevittmeny som ville ha en smaking i tillegg. Begeistringen, for det er det dette best kan karakteriseres som, konsentrerer seg ikke om akevitten alene, men omfatter også norske råvarer og tradisjonsretter generelt. Som forrett serverer vi blant annet norske spekespesialiteter med syltet frukt, rømme, flatbrød og tre typer akevitt. Vi har også en tilsvarende forrett med sild.
– Men det stopper jo ikke her, sier Minothi, vår misjon er å ta akevitten til nye generasjoner og vise hvor anvendelig den er. Det er jo ikke bare lutefisk og pinnekjøtt som skal følges av akevitten! Norske råvarer er i ypperste verdensklasse og utvalget av akevitter blir stadig større og bredere.
– Akevittbaren og utegrillen har vært et fantastisk utstillingsvindu i sommersesongen. Til høst- og vintersesongen har vi bygget kjøkkenet helt ut i restauranten slik at den spennende eksperimenteringen kan fortsette med stadig nye mat- og akevittkombinasjoner.
– Dette er den beste søknaden vi har fått, noen sinne, sier Unn Karin Olsen, som er til stede. Sammen med Hans Christian Bangsmoen og Olav Lie Nilsen er det hun som har vurdert søknaden på vegne av presidentskapet.
– Virkelig imponerende, understreker hun.
– Da vil jeg erklære Café Sorgenfri for åpnet som akevittautorisert restaurant, sa Grue. Et glass akevitt ble hevet. Folk nikket til hverandre. Atle Minothi skinte som en sol.

www.cafesorgenfri.no


Logg inn