Feddie Akevitt Fatlagret

Langt vest i havgapet ligger det en øy. Som så mange øyer, var denne også truet med fraflytting. Så dukket det opp en mengde damer som så muligheter på øya. Hvorfor kunne en for eksempel ikke produsere whisky her når en får til det på noen liknende øyer i Skottland? Som tenkt, så gjort og Feddie Distillery så dagens lys – et destilleri der kun damer (som nå teller over 700) kan være på eiersiden.

I dag er det 530 innbyggere på Fedje, en hyggelig båttur vestover fra Bergen. Et fyr er det også på øya (47 meter over havet) og været viser de fleste årstider nesten hver dag. Som med akevitt, er det noen regler som må følges også når det gjelder whisky. Det må blant annet gå tre år fra fatene fylles med destillat til produktet kan tappes og kalles whisky. Det går selvsagt an å fylle dagene med å fylle fat etter fat, men når en først har en pot still, er jo mulighetene mange. Derfor har det også dukket opp akevitter (samt gin) fra Fedje – og vi har valgt Feddie Fatlagret Akevitt som månedens akevitt.

Pot stillen (med det klingende navnet «Bertha») hos Feddie Distillery har en kapasitet på 4000 liter.

Destilleriets tilnærming til akevitt er preget av at hovedproduktet er whisky. Det innebærer at en modner alle de ulike komponentene på fat for seg, for deretter å sette dem sammen i en blend hvor de beste egenskapene i hver enkelt bestanddel blir løftet fram. Resultatet er en fatlagret akevitt med høy konsentrasjon, tydelig urtepreg og rikt, men avstemt fatpreg – en akevitt som passer til vinterens kraftige retter.

Lukt: Her finner en rike kryddertoner, tydelig preg av sitrus og karve gir et aromatisk løft. Under krydderpreget kommer fattonene fram med lukt av kakao, oksidert frukt, valnøtt og tropisk frukt i sirup.

Smak: I munnen oppleves akevitten som bløt og rik i anslaget, med fatpreg i form av sjokolade, dyp frukt, noe tørket blomst og anis. Munnfølelsen er «fet» med mørke bær, havrekjeks, sitrusmarmelade, karve og hint av kvann, og den avslutter med fint fatpreg, karve og bakekrydder.