Den første nye bøkkeren på 12 år

I dagene 13.-16. juni 2022 var det duket for svenneprøve i bøkkerverkstedet hos Anora (tidl. Arcus) på Gjelleråsen utenfor Oslo. For første gang på 12 år skulle en bøkkerlærling avlegge svenneprøve i et fag som for lengst er «rødlistet». 17. september 2019 annonserte Arcus en stilling som bøkkerlærling. Pål Heramb Engen fra Fetsund søkte, fikk lærlingeplassen og er nå ferdig med prøvetiden. Engen er tidligere møbelsnekker.

Svenneprøven var å konstruere og lage et 20 liters ovalt fat i eik. Foto: A-J Øyen.

Svenneprøven, som var å konstruere og lage et 20 liters ovalt fat i eik, ble bestått med glans. Læremester har vært bøkker Arne-Jøran Øyen hos Anora. Øyen har 27 års fartstid i yrket med en fortid med mesterbrev i tømrerfaget.

Pål Heramb Engen fortsetter å arbeide hos Anora, og etter svenneprøven venter vedlikehold av 9.000 akevittfat.

En hest, en hest…
Den viktigste «samarbeidspartneren» til bøkkeren kalles en hest. Dette er en arbeidsbenk som bøkkeren sitter på. Ved hjelp av en fotpedal låses fatstaven fast og bøkkeren kan bruke begge hender til å høvle og forme fatstaven. I løpet av tiden som lærling bygget Engen sin egen hest – samtidig som han også ble kjent med de andre verktøyene på bøkkerverkstedet. Han rakk også en tur til Spania for å være med på å ta ut nye sherryfat til akevittproduksjonen før Norge stengte ned på grunn av pandemien. Nå venter varierte oppgaver blant 500 liters akevittfat.

Pål Heramb Engen i dyp konsentrasjon under svenneprøven. Foto: A-J Øyen.

Må finne rett person
Prosessjef i Anora, Janne G. Huserbråten, forteller til Yrke/www.utdanningsnytt.no at det ikke er helt rett fram dersom en skal ansette en ny bøkker. Disse vokser ikke på trær, og en må starte med å lyse ut en stilling som lærling. Deretter er det viktig å få vedkommende gjennom læretiden og svenneprøven.

– Dette er et viktig arbeid der vi samarbeider med Matindustriens Opplæringskontor, forteller hun.

Kilder: Anora, Yrke/ www.utdanningsnytt.no

Vil du lese mer om akevitt, fatlagring og bøkkerne: Trevirke gir aroma til norsk akevitt

Bøkker_5