Kongsberg Akevitten Jubileum

Alkoholprosent:

41,5

Varenummer:

16444601

Flaskestr.:

Fatmodnet:

Ja

Grossist / distributør:

Produsent:

Kongsberg Akevitten Jubileum, tappet på 2024 flasker i anledning av at Kongsberg feirer 400 år 2. mai 2024, er produsert av det relativt nystartede Silver Distillery i Lågendalen. Akevitten har vært lagret i sølvgruvene på Kongsberg.

Salgssjef Jon Arne Reitan kan fortelle at lagringen ikke var helt problemfri:
– Akevittgruva vår har i vinter viste seg å ligge med inngangen i litt av et snøhøl. Nedre del av døra sto etter hvert i 30 centimeter is, og den måtte derfor deles i to med motorsag. Veien opp til gruva, som på sommeren er farbar med høy suv/traktor, var i vinter tidvis ikke engang farbar med snøskuter. Etter litt innsats med pulk, spade og skuter, fikk vi endelig fraktet akevitten de tre kilometerene ned til brøytet vei, forteller Reitan.

Akevitten har ligget på fat i sju måneder inne i gruva. Deretter har den skvulpet rundt i fatet på vei ut av gruva, vært transportert på pulk, snøskuter og henger. Før fatet var på plass i destilleriet. Med andre ord en akevitt som har vært på rundtur i Kongsberg kommune før tapping.

Akevitten som er basert på potetsprit fra HOFF på Gjøvik, inneholder en skvett vann fra Kongens dam, den høyest liggende dammen tilknyttet Kongsberg bergverk. Det er også satset på lokal karve, blant annet villkarve fra gården der destilleriet ligger. Resten av karven er også lokal, og dyrket frem fra villkarve. Det er også brukt lokale einerbær, blåbær og tyttebær fra Gruveåsen i akevitten. Akevitten er lagret på sherryfat; 50/50 Pedro Ximénez og Oloroso.

Kongsberg Akevitten Jubileum har vært lagret i sølvgruvene på Kongsberg. Den ferdigmodnete akevitten ble først båret ut av gruva av Krijn Grün /t.v.) og Jon Arne Reitan. Så sto en tur med pulk på programmet før fatene endte på destilleriet. Foto: Christian Berg (bilde 1)/privat.

Lukt: Fruktig fatpreg med mild duft av karve, anis og sitrus.
Smak: Mild karve, anis og anelse sitrus. Fruktig fatpreg.