Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Larvikitt

De fleste forbinder kanskje Larvikitt med en smule geologi fra Larvikområdet. Det er fortsatt korrekt, men for noen dager siden kom Larvikitt også i flaskeform – helt uten tilsetning av 297 millioner år gammel stein.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Det hele startet med herrene Olav Holm og Tom Skaara i Branding Larvik – et prosjekt satt i gang av Larvik kommune og Larvik Næringsforening. Målsettingen er å gi Larviks befolkning forståelsen av hvor fantastisk bra Larvik er og samtidig finne fram til en visjon for byen. Arbeidet så langt har vært meget vellykket og siste skudd på stammen er altså Larvikitt-akevitten.

Ettersom arbeidet med akevitten først startet i oktober i år, sier det seg selv at dette ikke er en akevitt basert på gamle resepter og brenneritradisjoner fra Larvik. Larvikitt er derfor en spesialetikettering der innholdet er sammensatt av eksisterende norske, fatmodnete akevitter. Destillatør Halvor Heuch hos Arcus har satt sammen Larvikitten, og den milde «helårsakevitten» med ett års fartstid på eikefat passer like bra i båten ut til Svenner som til årets julemiddag.
 
Den første flasken med Larvikitt ble offisielt åpnet 9. desember av Larviks ordfører Øivind Riise Jensen under en tilstelning på Larviks nye Fritzøe Brygge – i restaurant Solvold på Brygga. Byens næringslivsrepresentanter, rådmann og andre notabiliteter var tilstede og fikk smake godsakene i egne Larvikittglass, og Larvik Museums direktør Arnfinn Malme fikk overrakt Flaske nr. 1 som byens eiendom for all fremtid. Trubadur Louis Jacoby var også invitert for å synge til Larvikittens pris.
 
Polkø
Med kun 2.989 flasker (pluss noen til) som førsteopplag – fordelt på blant andre Branding Larvik og Color Line – var det ikke mer enn 700 flasker som hadde funnet veien til Vinmonopolet i Larvik. Det var på forhånd spådd at hyllene ville være tomme i løpet av noen-og-tjue minutter. Det gikk litt over en halv time, men det skyldes nok trengsel i døren... I følge Holm og Skaara skal ikke Larvikitt bare være en morsom sak til jul i 2003. Neste tapning kommer etter planen i salg en gang i første kvartal 2004. Etiketten med klare trekk fra Larvikitt-steinen, Larviks største eksportprodukt, er utarbeidet av designer Marianne Z. Mikaelsen hos Odyssé Reklamebyrå i Larvik.


 tilbake