Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Nansen Aquavit

Akevitten har en lys gyllen farge og tiltalende dufter av sitrus, karve, pepper, anis og treverk. Den er kraftig og smaksrik med god fylde, fint fatpreg og lang varm ettersmak. God til juleribbe, brunsj og fet fisk. Serveres ved 16–18 °C.


41,5 volumprosent
Fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 5669001
70 cl
Produsent: Agder Brenneri – K.G. Puntervold


En ekte fatmodnet Nansen

Fridtjof Nansen forbindes gjerne med oppdagelser og heltemot. På drikkesiden har vi hittil møtt Fridtjof Nansen som cognac, men snart kan en ekte norsk Nansen basert på potetsprit og modnet i brukte sherryfat nytes.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter


Til nå er det bare Arcus som har fatlagret de norske akevittene, men det har lenge vært snakket i krokene om at også andre ville forsøke seg på fatmodning – og med det skape et mer avrundet produkt. Nå har det skjedd, og lørdag 3. november seiler Fridtjof Nansen Aquavit inn på Vinmonopolets bestillingsutvalg – akkurat i rett tid til å få med seg den absolutte toppen i akevittåret.

Stort parti
Flere av den senere tids akevittlanseringer har vært preget av begrenset opplag der kun et fåtall har klart å sikre seg en smak. Så er ikke tilfelle med Fridtjof Nansen Aquavit der «førsteopplaget» er på hele 30.000 flasker. Det noen kanskje lurer på nå, er hvem som står bak den nye akevitten – når det allerede er antydet at det ikke er «storebror»Arcus.
    – Vi har arbeidet med varemerket Nansen Cognac siden 2001, men for at et produkt skal kunne kalles cognac må selvsagt produksjonen skje i Cognac i Frankrike. Et ønske om både utvide sortimentet og styrke merkevaren Nansen, fikk oss til å se mot det mest rotnorske på drikkesiden, nemlig akevitt, forteller Henrik Holst som er merkevareansvarlig hos den norske vin- og brennevinsimportøren Eurowine.
    – Vi innledet derfor et samarbeid med Ole Puntervold og Agder Brenneri for et par år siden, og resultatet tappes på flaske om noen uker – etter nærmere ett års opphold på brukte sherryfat.

Karve fra Revetal
Fridtjof Nansen Aquavit har et tydelig karvepreg, og Eurowine benytter karve fra Revetal i Vestfold. I krydderdestillatet inngår også fennikel, koriander, stjerneanis, anis, sitrus- og appelsinskal, einerbær, lakrisrot og en anelse paradiskorn. Sammen med norsk potetsprit har dette gitt en akevitt med lys gyllen farge og en behagelig frisk aroma av karve, sitrus, anis og noe vanilje. En har benyttet både eldre og yngre fat i modningsprosessen, noe som har gitt en moden og rund ettersmak.
    – For å få den ønskede karakteren på sluttproduktet har vi benyttet halvparten 15 år gamle fat som rommer 500 liter. Den andre halvparten har vært brukt til sherrymodning i rundt tre år, og disse fatene har et volum på 450 liter, forteller Henrik Holst.

Amundsen og Nansen
Men likevel: Hvorfor Nansen – særlig når det hele egentlig startet med cognac?
    – I 1893 seilte «Fram» fra Vardø. Kursen ble lagt sør for Novaja Zemlja og videre langs nordkysten av Sibir. På 133° 37' grader øst frøs «Fram» fast i isen og begynte på den tre år lange ferden over Polhavet. Kaptein Otto Sverdrup er kjent for de fleste, men «Fram» hadde også en førstemaskinist. Han het Anton Amundsen og er en av mine forfedre, smiler Henrik Holst.


 tilbake