Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Salut Aquavit

En akevitt med lys gyllenbrun farge og dufter av sitrus, karve, høy og svakt kamfer. Den er middels fyldig, karvepreget og middels lang med litt stikkende alkoholfølelse i avslutningen. Passer som snaps og til lette juleretter. Serveres godt avkjølt. 39 % vol. Produsent: Gavin – Storms Chem. Laboratorium.

39 volumprosent
Fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 4430201
70 cl
Produsent: Gavin - Storms Chem. Laboratorium.

Finnes også i 5 cl og 300 cl.


Salutt med norsk potetsprit
Sommeren 2006 så Salut Aquavit fra Gavin dagens lys. Gavin har til nå produsert akevittene sine i Danmark, men som et resultat av spritproduksjonsmonopolets fall, er akevitten produsert i Norge - og basert på norsk potetsprit.
   Salut Aquavit ble lansert første gang på Matfestivalen i Ålesund, og brennevinet er basert på karve, anis og andre brennevinskrydder, blant annet kvann. Salut Aquavit er utviklet av daglig leder (og tidligere marineoffiser) i brennevinsprodusenten Gavin, Arve Røys Stranden, sammen med en venn fra forsvaret, Jakob A. Rivertz, general Thorbjørn Bergersen og Jan Petter Husebye, formann i Artilleriets offisersforening.
   På baketiketten er det bilde av Konsvinger festnings ravelinport, og fra områdene øst mot svenskegrensa hevdes det at dette en en typisk Kongsvingerakevitt. Salut Aquavit ble da også behørig testet etter endt salutt ved Kongsvinger festning i september.
   Litt lenger vest, det vil si i Bærum der Gavin holder hus, hevdes det at drikken er en Bærumsakevitt.
   I følge produsenten er Salut Aquavit en all-round-akevitt tilpasset norske tradisjonelle retter, men den passer også godt til festlige anledninger og «etter utført salutt», skal vi tro etiketten. Salut Aquavit har karve, anis og litt sitrus i duftbildet, og anistonene er også godt framme i smaken. Akevitten er ikke fatmodnet, men gjør seg likevel godt i romtemperert tilstand.


Tre liter salutt på eiketønne

Etter lang tids eksperimentering og forsøk har Bærums akevittprodusent Gavin AS fått fram et unikt produkt: En treliters eiketønne der en kan tappe akevitten rett fra tønna.

Salut Aquavit Eiketønne med varenummer 13991, finnes nå i Vinmonopolet bestillingssortimentet.

100 tønner
I første omgang er det produsert 100 tønner, og bak «emballasjen» står Fjordtynna, en bedrift som holder til i Tysse i Hardanger. Salut Aquavit Eiketønne er Gavins åttende akevittprodukt og samme akevitt vil også bli å finne på 5 cl miniatyrflasker. Siden tønna er laget i ny eik, er akevitten i en plastbag som kan tilkobles tappekranen. Her er det mulighet for «refill», så en trenger slett ikke gå tom med det første.

Fatlagring
Fram sommeren 2005 kunne ikke hvem som helst produsere brennevin i Norge. Det hadde Staten bestemt. Så ble monopolet borte, og Gavin - som hadde produsert akevitter etter norsk resept i Danmark - startet akevittproduksjon i hjemlige trakter. Først ut var Salut Aquavit, og høsten 2007 kom Kjerringø Aquavit, en hyllest til vår nordligste landsdel og kystbefolkningen. 
   Nå flytter Gavin produksjonen fra Danmark til Vøyenenga i Bærum der Storms er samarbeidspartner, og Gavin-sjef Arve Røys Stranden melder at en i år har investert både i eikefat og større lagerkapasitet. tilbake

Et begrenset antall ekte norske, og meget eksklusive eiketønner fylt med tre liter norsk Salut Aquavit kan nå spesialbestilles på Vinmonopolet.