Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Aquavita Skiringssal

I Vestfold arbeides det med å etablere verdens største temapark og formidlingssenter for vikingenes liv og historie, Viking Wold Norway. Selv om åpningen først skjer i 2006, er noen av produktene allerede på plass. Siste skudd på stammen er en egen akevitt: Aquavita Skiringssal.


Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
 
Innerst i Viksfjord i Skiringssal, som inntil nylig var Tjølling kommune i Vestfold, lå handelsstedet Kaupang. På 800-tallet var dette Norges største by. Gokstadskipet og Osebergskipet ble kanskje bygget her, og Harald Hårfagre vokste opp i området. Det er med andre ord et visst historisk sus over navnevalget da entusiastene rundt Vikingenes Verden skulle få produsert sin egen akevitt.
 
Ting tar tid
Nå er det ikke bare, bare å lage en akevitt, og selv om Aquavita Skiringssal ikke er basert på noen original Vestfold-resept, var det flere saker som måtte på plass før den første flasken kunne tappes. De lokale entusiastene kontaktet Arcus, og destillatør Halvor Heuch utviklet flere forskjellige varianter. Deretter dro den lokale «akevittkomiteen» til Oslo for å prøvesmake. Testpanelet besto av Torgeir Frugaard, Helge Rønning, Sverre Lilloe, Thor Klaveness og Bjørn Ragnar Olsen, og sammen med destillatør Halvor Heuch kom de fram til det som muligens fortsatt kan kjøpes i utvalgte Vinmonopolbutikker i Vestfold.
 
«Rund og god»
Aquavita Skiringssal karakteriseres som «Rund og god med et særpreg som også passer julematen», og vi er slett ikke uenige. Her er det kraft og fylde som sammen med fatkarakter og et avstemt krydderbilde gir en akevitt som burde være en viking verdig. Etiketten er laget av Tore Gade Halvorsen. Han har tatt for seg elementer fra vikingtiden, både fra Gokstadskipet og fra Borrehaugene. Aquavita Skiringssal ble nemlig ikke lansert som en ren Sandefjord-akevitt, men som en akevitt for hele Vestfold.
 
Sensorikk
Før korksprettingen holdt Sverre Lilloe et lite innlegg om glass og smaking. Glass med stett og stilk er tingen, og det er disse to delene av glasset en holder i – blant annet for at drikken i glasset skal beholde korrekt temperatur så lenge som mulig. Han kom også inn på selve smakingen – at det ikke bare er å helle drikken rett i munnen og svelge. Førsteopplaget av Aquavita Skiringssal er på 2000 flasker der de første 200 er nummerert. Når partiet er solgt, blir det tappet mer, lyder det fra Vestfold.


 tilbake

Den første flasken: Varaordfører i Sandefjord, Vidar Andersen, fikk æren av å skjenke fra den første flasken med Aquavita Skiringssal. Sverre Lillo (t.h. på bildet) satt i testpanelet som kom fram til hvordan akevitten skulle smake.