Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Lysholm Linie Double Cask Sherry/Port

Fra fredag 5. juli 2013 kan Linie Double Cask «besiktiges» i Vinmonopolets hyller. Dette er en tradisjonell Lysholm Linie som har fått ett års ettermodning på portvinsfat, og det har tatt Arcus to år å utvikle det nye produktet.


41,5 volumprosent
Fatmodnet
V.nr. 626201
70 cl
Produsent: Arcus 

En av landets eldste merkevarer, den 200 år gamle akevitten Lysholm Linie, selger som aldri før. Det siste året har salget steget med 11 prosent. Nå lanseres en helt ny Linie-akevitt. Salget av Lysholms Linie Aquavit har opplevd en skikkelig oppsving det siste året. Totalt er det solgt 1,3 millioner liter av de gylne dråpene. Lysholm Linie er spesielt populær i utlandet.

    - Vi ser at den norske akevitten er stadig mer populær i Danmark. Danmark er det desidert største akevittmarkedet i verden med nesten 2,6 millioner liter akevitt solgt. Linie har det siste året gått fra å ha sju prosent markedsandel til å kapre ti prosent av markedet, sier Øystein Gogstad-Andersen, kategorisjef for akevitt i Arcus.

Fra urnorsk til eksklusivt
Utenfor de nordiske landene er Tyskland det største markedet.
   - Også i Tyskland gjør vi det svært godt og har stabilisert oss på drøyt en halv million liter. Vi tar markedsandeler også her, sier Gogstad-Andersen.
    Han forteller at Lysholm Linie, eller bare Linie, som den kalles utenfor Norge, er i ferd med å etablere seg som en sterk merkevare i disse landene. Det urnorske produktet er i Danmark og Tyskland tydelig posisjonert i dagligvarehandelen som eksklusiv og unik. Mens danskene drikker Linie til sin danske frokost foretrekker tyskerne å drikke Linie som en dram etter maten, og da gjerne servert iskald. Utvikler seg med ny Linie-akevitt Her til lands øker det totale akevittsalget fra år til år.
   - En av hovedgrunnene til at vi har hatt så stor suksess med akevitt de siste årene, spesielt i Norge, er fordi vi har drevet med innovasjon og produktutvikling. Vi er stolte av å sitte på en av Norges eldste merkevarer, men det er også viktig for oss å gi forbrukerne noe nytt og stadig utvikle oss, sier Gogstad-Andersen.
   Fredag 5. juli er derfor en helt nyutviklet akevitt å finne i Vinmonopolets hyller – Linie Doble Cask. I tillegg til å være en Linie-akevitt er denne etterlagret på portvinsfat i 12 måneder. Det har tatt Arcus over to år å utvikle det nye produktet.

Håndverk
– Vi tar ingen snarveier når vi utvikler nye akevitter. Tradisjonelt håndverk er det som gjelder. For oss er det viktig med gode destillater og sherryfat av høy kvalitet som sikres av vårt eget bøkkerteam, sier Ivan Abrahamsen, produktutviklingssjef hos Arcus.
   Den unike fatmodningen til havs og ettermodningen på portvinsfat gir Linie Double Cask et svært komplekst smaksbilde, tilpasset en skikkelig avslutning på et godt måltid eller servert som en avec.

*****

Fakta om Lysholm Linie Aquavit
· Linie referer til ekvator og betyr at akevitten har passert ekvator to ganger under modning i eikefat.
· Lysholm Linie Aquavit ble oppdaget ved en tilfeldighet. I 1805 seilte briggen Trondhjems prøve fra Tronheim til Batavia (nåværende Jakarta i Indonesia) med blant annet klippfisk og akevitt i lasten. I Indonesia ble det byttet varer, men spriten ble med tilbake til Trondheim i 1807. Man fant da ut at akevitten hadde gjennomgått en foredlingsprosess i løpet av de to årene akevitten hadde ligget og modnet i fatene.
· Den første til å utnytte effekten av modning av akevitt i eikefat kommersielt var Jørgen B. Lysholm. I 1821 grunnla han Lysholm brenneri- og destillasjonsfabrikk under eget firmanavn: «Jørgen B. Lysholm». Fra Trondheim ble det fra slutten av 1830-årene satt i gang direkte eksport av klippfisk til Rio og andre søramerikanske markeder. Lysholm sendte regelmessig med akevitt i eikefat for lagring om bord.
· Siden 1927 har rederiet Wilh. Wilhelmsen hatt kontrakt på, og gjennomført disse transportene for Arcus. Den første turen gikk 1. august 1927 til Australia og tilbake 12. februar 1928 med linjeskipet Tungsha fra Fredrikstad.
· Akevitten fremstilles i dag av Arcus i Oslo etter gammel oppskrift, og nå, som før, avsluttes eikefat-lagringen med å bli sendt tur-retur Australia med Wilhelmsens båter. Bevegelse, temperatur – og luftfuktighetsforandringene på skipets dekk, der containerne med Linie er plassert, frigjør aromaer både fra fatet, og gir en kompleks og avrundet smaksopplevelse.
· 5. juli lanseres den første videreutviklede Linie-akevitten i Norge – Linie Doble Cask. tilbake