Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:








     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Torghatten aquavit

Torghatten aquavit er en spesiell akevitt tilpasset det helgelandske seimåltidet. Akevitten har tradisjonell krydderaroma med innslag av sherry med fast krydderkarakter i smaksbildet og rund avslutning.  Torghatten aquavit er et resultat av tett samarbeid mellom Norske Akevitters Venner - region Brønnøysund og omegn og Agder Brenneri.


38 volumprosent
Fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 9308302
50 cl
Produsent: Agder Brenneri – K.G. Puntervold

Torghatten Aquavit – en himmelsk opplevelse

Med Havets festbord ble Torghatten Aquavit innviet på Hildurs Urtearium nord for Brønnøysund lørdag 6. august. For de 40 medlemmene av Brønnøy og omegn akevittforening ble kvelden med foreningens egen akevitt en himmelsk opplevelse.


Tekst: Per Harald Grue

En vill ide ble realitet
For Brønnøys dynamiske president, Berit Rødhyll, ble en vill ide til realitet denne kvelden. For ett år siden ble matretten fersk kokt sei med lever tilberedt på helgelandsk vis kåret til Helgelands matrett. Berit Rødhyll og hennes styre mente at denne matretten må få sin egen akevitt. Uten en egen akevitt vil ikke Helgelands «nasjonalrett» kunne sette den rette ramme for himmelblå kvelder i Brønnøy og omegn.

Unikt samarbeid med Agder Brenneri
Et unikt samarbeid med Ole Puntervold i Agder Brenneri ble i vinter innledet for å utvikle en akevitt som passer til et helgelandsk seimåltid. Retten er preget av fettet i levra, og bruken av eddik setter sitt preg på smaksbildet. Et gjensidig utfordrende samarbeid resulterte i en akevitt som styrets medlemmer utprøvde og utpekte over seigrytene hjemme hos Berit og Jarle Rødhyll.

Etikett med lokal og global snert
Brønnøy og omegn akevittforening bestemte tidlig at etiketten skulle preges av Torghatten. Fjellet med hull i toppen er kjent langt ut over Norges grenser, og området har vært et internasjonalt turistmål i mer enn 150 år. Dermed var også navnet Torghatten Aquavit skapt. Foran på etiketten er avbildet Hanna og Peder Olsen som i et langt liv rodde fiske og levde av havet i området under Torghatten. Baksideetiketten har med et utdrag av et dikt av lokalforfatteren og byoriginalen Arild Toft:

Jeg elsker mitt land mot det iskalde nord
Stolte fjell ved strand i hver eneste fjord
Der er fisk, der er liv mellom tang og siv
Der er skapelsens evige «Bliv»


 tilbake