Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Drammens Aquavit

Drammens Aquavit er lagd etter en original oppskrift fra Tandbergs destilleri i Drammen. En gyllen, rund og delikat akevitt i sødmefull stil. Akevitten dufter av vanilje, karve, urter og anis. Den er rund, fyldig og smaksrik med lang balansert ettersmak. En god akevitt til lutefisk, sild og rakefisk, samt kraftige kjøttretter. Serveres romtemperert.


40 volumprosent
Fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 1364401
70 cl
Produsent: Arcus


Vil redde arvesølvet

Den 24. september det Herrens år 1844 ble Frantz Christoffer Tandberg født. I en alder av noen og tjue år fikk han handelsbrev av Kongen med kaffe og tobakk på repertoaret. Samtidig overtok han familiens brenneri som produserte akevitt, og i dag prøver fjerde generasjon Tandberg, fortsatt med fornavnet Frantz, å redde den ekte drammensakevitten som er basert på en 170 år gammel reseptur.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
 
Frantz Tandberg fant resepturen i en gammel koffert på loftet hos en avdød onkel i Drammen for åtte år siden. Representanter for Drammen kommune hadde etterlyst slike resepturer i flere år både i Norge og Tyskland, og det mest spennende med denne var at den inneholdt langt mer enn en oppramsing av ingredienser som karve, kvann og anis. Her var det også en nøye beskrivelse av aromadestillasjonen, tilsmakingen av produktet med sukker og sherry, samt hvordan eskalere produksjonen.
 
Fra fri produksjon til monopol
På slutten av 1700-tallet var det nærmere 40 brennerier som produserte akevitt i Drammen. Mens konkurrentene la ned driften en etter en, holdt Tandberg stand gjennom skiftende konjunkturer. De to merkene Frantz Tandberg Drammen Aqvavit og Taffel Aqvavit Frantz Tandberg Drammen vant stadig større ry – noe vår faksimile av bestillingen fra 27. november 1879 er et bevis på. Da Vinmonopolet ble etablert, ble også Frantz Tandberg og hans akevitt et offer for den nye tiden, og hele brennevinsproduksjonen ble trolig kjøpt opp. Tandbergs akevitt så atter dagens lys under det nye regimet, men tidlig på 1900-tallet forsvant den fra hyllene for godt. Så kom altså dagen da Tandberg-resepturen atter kom fram i lyset. Frantz Tandberg tok med seg klenodiet og dro til Arcus på Hasle i Oslo. Samtidig fant noen slektninger en skvett av den originale akevitten innerst i et skap. De edle dråpene ble også tatt med til Oslo for analyse, og en fant at den originale akevitten hadde holdt høy standard – også etter dagens mål. I ledelsen hos Arcus fant man behag både i den gamle akevittoppskriften og i analyseresultatene, og det ble bestemt at en skulle begynne å produsere Frantz Tandberg Drammen Aqvavit på nytt – nærmere 90 år etter at den sist var å finne i sortimentet. I 1997 kom så Frantz Tandbergs gamle akevitt tilbake til Vinmonopolets hyller – nå under navnet Drammens Aqvavit Frantz Tandberg. I starten ble det solgt mellom 30.000 og 40.000 flasker årlig, og Drammen kunne skilte med den eneste originale byakevitten i Norge.
 
Konkurrent
Etterhvert ble det lansert en ny akevitt i Drammen. I samarbeid med Arcus komponerte Aass Bryggerier akevitten Lauritz. Dette gjorde at salget av Drammens Aqvavit dabbet av, og Vinmonopolet gjorde som en gjør i slike tilfeller: Produktet ble henvist til bestillingsutvalget – noe som igjen medførte lavere salg. I fjor sommer gikk Drammens Aqvavit Frantz Tandberg stille og pent ut av Vinmonopolets lister, og der hadde nok historien endt om ikke Frantz Tandberg hadde fått for seg at arven fra oldefaren skulle reddes. Arcus ble på nytt kontaktet, og det ble børstet støv av et restparti Drammens Aqvavit på 10.000 liter. Rett før jul i fjor kom 5.500 flasker til Vinmonopol-utsalgene i Drammen, og det tok knappe tre uker før hele beholdningen var solgt. I dag ligger det fortsatt Drammens Aqvavit tilsvarende vel 8.000 flasker på lageret hos Arcus. I Drammen sitter Frantz Tandberg og spør seg hva som skal til for at deler av norsk kulturarv basert på en 170 år gammel akevittradisjon ikke skal bli borte sammen med de siste flaskene.


 tilbake