Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Martnas Aquavit

Dette er en akevitt som endrer stil hvert år. I skivende stund er utgave nummer 10 - 2016 ute i hyllene. Vi har ingen smaksnotater for denne utgaven, men flere tidligere utgaver er omtalt under.


40 volumprosent
Ikke fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 5578002
50cl
Produsent: Det Norske Brenneri


Martnas Aquavit for sjuende gang

Martnas Aquavit - i år for sjuende gang - og fortsatt signert Vømmel & Dram, er som alltid fatlagret og produsert av kortreist potetsprit fra Gjøvik. Akevitten er å finne i hyllene på Vinmonopolet på Røros og i Trondheim - pluss noen få andre utvalgte utsalg. Martnas Aquavit er otgså å finne i bestillingsutvalget, og opplaget er 100 nummererte og 1000 unummererte flasker.Martnas Aquavit for sjette gang

Årets utgave av Martnas Aquavit er den sjette i rekken og er som tidligere i et relativt beskjedent opplag. 100 flasker er nummerert, mens 1300 er uten nummer.

Martnas Aquavit nr. 6-2012 er fatlagret, men ikke single cask som fjorårets jubileumsvariant (og her er det fortsatt noen flasker igjen, men de tas ut av sortimentet i uke 7). Akevitten selges på Vinmonopletsutsalg på Røros.

Martnas Aquavit vil i fremtiden alltid fatlagres for å tilfredsstille betegnelsen «Norsk aquavit», og akevitten er produsert av K.G. Puntervold for Vømmel & Dram.


Martnas Aquavit for femte gang


Årets utgave (2011) av Martnas Aquavit er like om hjørnet. Den femte i rekken er også fatlagret minimum seks måneder slik at den kommer inn under det nye regelverket for hva som kan kalles norsk akevitt.

Årets utgave markerer et lite jubileum, og opplaget er 1600 flasker - 100 nummererte og 1500 unummererte. Bak Martnas Aquavit står selskapet  Vømmel & Dram som har som formål å ivareta historien om produksjon, transport og handel med lokale landbruksprodukter fra Hedmarken til Rørosområdet, en handel som gjennom mer enn 150 år har hatt sitt høydepunkt under den årlige Rørosmartnan. Vømmel & Dram ønsker gjennom sin virksomhet å ta vare på gamle resepter, produksjonsmetoder og handelstradisjoner.
   Etiketten er basert på fotografier av Steinar Strøm og akevitten er produsert og tappet av K.G. Puntervold/Agder Brenneri.


Martnas Aquavit 2010

En akevitt med lys gyllen farge og dufter av karve, sitrus, kamfer og fennikel. Den er frisk, fyldig og ganske skarp med lang karvepreget ettersmak. Akevitten passer til gryteretter, pølser og krydderost. Serveres ved 12–14 °C. 40 % vol.


Mer martnas-akevitt

I år er det flere aktører innen «segmentet» martnasakevitt/martnasdram, og Vømmøl & Dram kommer i år med den tredje utgaven av Martnas Aquavit - Fin fuselfri lasskjørerdram - Nr. 3 2009.

I år er det tredje gang familien Wetten og selskapet Vømmøl & Dram kommer med Martnas Aquavit. Den første utgaven i 2007 var i samarbeid med Hedemarken Lasskjørerforening. Utgaven i 2008 var etter sigende på egen kjøl og kom parallet med Røsros Aquavit som har et fatopphold på 12 måneder bak seg.
   De tre Martnasakevittene og Rørøos Aquavit er produsert av Agder Brenneri.

Kun 100 nummererte
Årets «opplag» er på 1500 flasker hvorav 100 er nummerert. Akevitten vil være å finne på Vinmonopolet på Røros og i Hamar, og da blir det nok kø...

 
Martnas Aquavit nr. 2
I dag er Martnas Aquavit nr. 2 på plass i hyllene til utvalgte Vinmonopol i forbindelse med Rørosmartnan 2008. Det hele startet i 2007, og årets opplag er også på 3 000 flasker. 300 av flaskene er nummerert og pakket i egen kasse, mens 2 700 flasker er unummerert.

De nummererte flaskene finnes kun på Vinmonopolene på Rudshøgda og på Røros, mens de unummererte også er å finne på Hamar og i Løten.
   Martnas Aquavit nr. 2 har gyllen farge medkryddertoner av karve, fenikkel, koriander og anis. Smaksmessig finner en noe mer karve i nr. 2, men ellers melder destillatøren at fjorårets oppskrift er uendret utover dette. Krydderkarakteren er likevel mild. Alkoholinnholdet er 40 volumprosent og akevitten er egnet til tradisjonelle norske matretter. Martnas Aquavit nr. 2 er ikke fatlagret.


Martnas Aquavit No 1
Agder Brenneri har i samarbeid med Hedemarken Lasskjørerforening og i anledning årets Rørosmartna, laget av en ny norsk akevitt basert på en gammel oppskrift fra Sælid Spritfabrik. Det første partiet som kommer i salg 20. februar 2007, er på 3000 flasker hvorav 300 er nummerert.

Martnas Aquavit No 1 har karve er hovedkrydder. Utover dette er destillatør Ole Puntervold ved Agder Brenneri noe tilbakeholden med å opplyse om om krydderblanding og behandlingsmåte. Akevitten er basert på norsk potetsprit og krydderdestillater. Resultatet er en akevitt med sammensatt aroma og smak med ren og mild krydderkarakter. Akevitten er ikke lagret på eikefat.
   Hva er så sammenhengen mellom Hedemarken Lasskjørerforening, Sælid Spritfabrik og Rørosmartnan? Hedemarken Lasskjørerforening har tatt opp en gammel tradisjon som startet i 1854, året da den første Martnan på Røros ble arrangert. Mye av produksjonen fra Sælid Spritfabrik ble i årene etter transportert til Martnan på Røros av såkalte «lasskjørere», så hva er mer naturlig enn å lage en Sælid-akevitt for denne spesielle anledningen? Turen fra Sælid til Røros er beregnet til å ta 10-12 dager, og hele ti ekvipasjer skal være med.
   Hedemarken Lasskjørerforening har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter. Foreningen skal ivareta områdets lasskjørertradisjoner historisk og kulturelt, med hester, kjøreredskap, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer, for å vekke interesse og dokumentere disse tradisjonene for etterkommerne.
   Per dato (23.01.07) er allerede cirka 2200 flasker bestilt av polutsalgene på Røros, Rudshøgda og Hamar. Røros-polet har sikret seg 252 flasker av den nummererte serien og og de resterende 48 vil bli å finne i hyllene på Vinmonopolet på Rudshøgda. Flaskene inneholder 50 cl og de nummererte kommer i en egen trekasse til en pris av NOK 500. «Normalutgaven» koster NOK 298.
   Første salgsdag er 20. februar i forbindelse med åpning av Rørosmartnan 2007. tilbake