Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Lysholm Linie Madeira Cask

En av Norges eldste merkevarer, Lysholm Linie, driver stadig med innovasjon. Over 200 år etter den første Linie-reisen sendes fortsatt all Linie-akevitt til den andre siden av jorden, og nå kommer nyeste tilskudd i familien – Lysholm Linie Double Cask Madeira.


- Akevitt er i vinden som aldri før, og Linie-akevitten erobrer stadig nye markeder, forteller Romain Jourdan, kategorisjef for norsk akevitt i Arcus.
   Lysholm Linie Double Cask Madeira er en unik akevitt for dem som vil unne seg noe ekstra godt i glasset. Som alle andre Linie-akevitter har den krysset ekvator to ganger, på en fire måneder lang reise fra Norge til Australia og tilbake. Før reisen ligger den til lagring i sherryfat i tolv måneder, og etter reisen legges den over på madeirafat i nye tolv måneder.
   - Vi overlater ingenting til tilfeldighetene når vi utvikler nye produkter hos oss. Det er fortsatt tradisjonelt håndverk som gjelder, og den gode smaken sikrer vi med gode destillater og fat av høy kvalitet, forteller master blender Ivan Abrahamsen.

Smak og duft
Lysholm Linie Double Cask Madeira har en rødlig gylden farge og tydelige fataromaer med et harmonisk krydderpreg. Akevitten har en fin fatsødme som gir en bløt inngang med god fylde, og fruktig smak etterfulgt av komplekse krydderaromaer. Ettersmaken er lang og viskøs, med innslag av madeira.
   Nyt den alene i et tulipanformet glass, som ingrediens i en cocktail, eller sammen med en god dessert. De søte notene fra den ekstra fatmodningen på madeirafat gjør at akevitten passer svært godt til ost.

41,5 volumprosent
Fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 3004101
70 cl
Produsent: Arcus

Fakta om Lysholm Linie Aquavit
Linie referer til ekvator og betyr at akevitten har passert ekvator to ganger under modning i eikefat. Lysholm Linie Aquavit ble «skapt»ved en tilfeldighet. I 1805 seilte briggen Trondhjems Prøve fra Trondheim til Batavia (nåværende Jakarta i Indonesia) med blant annet klippfisk og akevitt i lasten. I Indonesia ble det byttet varer, men spriten ble med tilbake til Trondheim i 1807. Man fant da ut at akevitten hadde gjennomgått en foredlingsprosess i løpet av de to årene akevitten hadde ligget og modnet i fatene.
   Den første til å utnytte effekten av modning av akevitt i eikefat kommersielt var Jørgen B. Lysholm. I 1821 grunnla han Lysholm brenneri- og destillasjonsfabrikk under eget firmanavn: «Jørgen B. Lysholm». Fra Trondheim ble det fra slutten av 1830-årene satt i gang direkte eksport av klippfisk til Rio og andre søramerikanske markeder. Lysholm sendte regelmessig med akevitt i eikefat for lagring om bord.
   Siden 1927 har rederiet Wilh. Wilhelmsen hatt kontrakt på, og gjennomført disse transportene for Arcus. Den første turen gikk 1. august 1927 til Australia og tilbake 12. februar 1928 med linjeskipet Tungsha fra Fredrikstad.
   Akevitten fremstilles i dag av Arcus i Oslo etter gammel oppskrift, og nå, som før, avsluttes eikefat-lagringen med å bli sendt tur-retur Australia med Wilhelmsens båter. Bevegelse, temperatur – og luftfuktighetsforandringene på skipets dekk, der containerne med Linie er plassert, frigjør aromaer både fra fatet, og gir en kompleks og avrundet smaksopplevelse.


 tilbake