Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Glass for øl og dram

Ofte henger ikke form og bruksegenskaper helt sammen når det gjelder glass. Dette har sjefsdesigner Maud Gjeruldsen Bugge på Hadeland Glassverk og en av Norges fremste øl- og drameksperter, forfatter og kåsør Espen Smith, gjort noe med. Resultatet heter Augustin.

Den nye glasserien for øl og dram består av tre glass; Augustin til de lett og elegant øl (42 cl), Augustin til fyldig og rundt øl (58 cl), og Augustin dram (15 cl). Alle er formet for å understreke og fremheve nytelsen av øl og dram. Premieren skjedde 23. januar 2009 i Lauritz Ruus Bar på Det Gamle Raadhus Restaurant i Oslo – ett av NAVs autoriserte serveringssteder.
   «Ikke billig» - tenker du nok, når glasskunstnere har vært inne i bildet. Glassene gis selvsagt ikke bort, men prisen for en eske med seks glass (av samme type) er slett ikke avskrekkende - og glassene finnes der andre produkter fra Hadeland Glassverk selges over disk.

Designteamet
Forfatteren og kåsøren Espen Smith er til daglig aktivt engasjert i det gode liv, med en genuin interesse for øl og akevitt, all verdens drikkekultur og det tradisjonelle kjøkken i inn- og utland. Med flere år som vert på skjenkestuer, og senere som leverandør og markedsfører av både internasjonal og nasjonal drikke, og med reiser i inn- og utland for å lære, er det med bred erfaring Espen holder kåserier og foredrag om øl og brygging av øl, akevitt, norsk drikkekultur og historie. Espen har skrevet boken «Ikke bare Øl», han har skrevet det produktfaglige i akevittboken «En guide til Akevitt», og er skribent med egen spalte i matmagasinet NORD og ukebladet Vi Menn blant andre. Og kanskje har du sett eller hørt hans entusiasme i medier som Frokost TV, Sommeråpent eller God Morgen Norge, på radioen eller i dagspressen, alltid med hjertet for det gode liv!
   Maud Gjeruldsen Bugge ansatt som designer ved Hadeland Glassverk 1989, og hun har vært kunstnerisk leder/designsjef siden 1994. Hun har hovedfag ved Institutt for keramikk ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Maud har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, og er blant annet innkjøpt av Kunstindustrimuseet i Oslo, Innkjøpsfondet for Norsk Kunsthåndverk og Vestlandske Kunstindustrimuseum. Hun ble tildelt Merket for God Design fra Norsk Designråd for vinserien Brillant i 1996. Maud har utført mange utsmykkingsoppdrag både i privat og offentlig sammenheng.

Øl er ikke bare øl
- Øl er minst like spennende som vin, sier Espen Smith! Derfor fortjener også ølet egne glass som ivaretar aroma og smak. Øl er ferskvare og særdeles rikt på variasjoner. Uansett om vi drikker øl som tilbehør til mat eller nyter et glass alene, har vi mer enn 800 aromaer å forholde oss til i de forskjellige brygg. Øl har i varierende grad mer eller mindre fruktighet, sødme, tørrhet og bitterhet. Det kan være leskende eller fyldig, lett drikkelig eller mer krevende.
   Friskheten i ølet og innslaget av kullsyre, er med på å gjøre opplevelse og nytelse fullverdig. Øl renser ganen under og mellom måltidet, og gir mer oppmerksomhet til ingrediensene i maten enn det vin gjør. Også ølets moderate innslag av alkohol gir mer plass til andre smaker, og dominerer ikke slik en tyngre vin kan gjøre.

Augustin til den lette og elegante
Med sin høye eleganse på stett, men også med sin romslighet, er dette glasset velegnet for lyse og lette øltyper med begrenset innslag av alkohol (4 - 6 % ). Glasset er formet for å holde ølet friskt lenger, og samtidig ta vare på de smaker og aromaer som skal sitte i glasset under en delikat skumtopp. Med stett holdes glasset høyt i hånden, og frigjøres for unødvendig kroppsvarme.

Anbefalte øl i glasset:
• Pilsnerøl, tysk, tsjekkisk og nordisk
• Lyse og mørke internasjonale lagerøl
• Bayerøl og juleøl
• Belgisk hveteøl, witbier
• Best bitter
• Porter og stout
• Engelsk Red Ale og Brown Ale
• Engelsk og belgisk Pale Ale
• Klosterøl, belgisk lys og brun Ale
• Lettere sesongøl, sommerøl og juleøl

Augustin til den fyldige og runde
Dette er glasset for de fyldige, alkoholsterke og aromatiske brygg. Perfekt for øl som trenger god plass til kraftig smak, samt romslighet og luft til sin høyreiste tette skumtopp. Med bredden i glassets hals, slipper komplekse dufter og aromaer godt til under nesen, og gjør nytelsen til en fullendt opplevelse. Med stett ligger glasset godt i hånden, og styrker følelsen av det edle og fullverdige i brygget som skal leve videre i glasset, et øl som nytes over lengre tid.

Anbefalte øl i glasset:
• Barley wine
• Imperial Stout
• Julebokk
• Bokkøl og dobbelbokk
• Strong Ale
• Belgisk Trippel
• Trappist klosterøl
• Old Ale og Strong Ale
• Gueze og Lambic – belgisk fruktøl, spontangjæret

Augustin dram
Med sin dybde, romslighet og fyldige klokke, er Augustin dram et flerbruksglass for brennevin som drikkes bart. Glasset er elegant hevet, for å konsentrere mangfoldet av dufter og aromaer i brennevinet.
   Glasset passer spesielt godt til de brenneviner som ledsager øl. En avkjølt lys akevitt eller bitter vil komme godt til sin rett i glasset, så vel som de mer komplekse og fyldigere brennevinstyper. Glassets form åpner også for servering av alt fra de mer vellagrede akevitter til whisky, armagnac og calvados.
   Glasset skal aldri fylles mer enn til det bredeste punktet i klokken.

Renhold av ølglass
Fett er ølets fiende. Derfor er riktig renhold av ølglasset viktig. Fyll en ren oppvaskkum med håndtemperert vann, maks 38 grader, og tilsett syntetisk såpe. Vask glassene for hånd med en glassbørste. Skyll glassene i håndtemperert rent vann. La dem deretter lufttørke i stativ. Unngå bruk av kjøkkenhåndkle. (Oppvaskmaskin kan ikke anbefales, fordi fettrester og maskinsåpe «ødelegger» ølglassene.) Et ølglass skal være romtemperert ved servering, cirka 16-18 grader.
   For å teste at ølglasset er rent, kan du skylle glasset inni med kaldt vann. Dryss salt jevnt over den fuktige innsiden. Der hvor saltet ikke fester seg, er det fett i glasset, og det vil være mindre egnet til servering av øl.
   Det finnes vaskeprogrammer og spesiell såpe for ølglass, men vær da klar over at oppvaskmaskinen din må være helt fri for fettrester, og du må unngå skyllemiddel og tørremiddel. Alternativt kan en skje med krystallsoda vaske glassene dine rene for fett, men det sliter kraftig på glassets overflate.

Riktig skjenking av øl
Riktig skjenking av øl i glass varierer fra land til land, ofte avhengig av kultur og tradisjon. Britene vil ha minst mulig skum på sitt øl. Tyskerne foretrekker en fyldig skumtopp og mindre kullsyre. Belgierne må ha glass som er spesialdesignet til det aktuelle ølet, mens vi i Norden helst vil ha det servert kjappest mulig og i store, velfylte glass.
   Et godt øl servert i glass tar seg best ut med en god skumtopp, omlag to tommelbredder tykk. Skumtoppen bygges opp samtidig som du slår ut kullsyre og frigjør ølets mange aromaer.
   Slår du ølet godt ned i glasset, skummer det raskt. Skjenker du derimot ølet forsiktig inn mot glassets innside, unngår du den kraftige utviklingen av skum, og beholder mer av kullsyren. Dermed kan du selv bestemme hva du foretrekker, avhengig av ølsort og glass.
   De fleste ølsorter vil best komme til sin rett når de skjenkes opp med en kraftig og fyldig skumtopp. Riktig skjenking frigjør aroma og fremhever ølets smak, noe nettopp skumtoppen bidrar til å ta vare på. Ved å slå ølet godt ned i glasset, frigjør du overflødig kullsyre, og gjør ølet lettere å drikke.
   Kullsyre har to gode egenskaper i øl. Den konserverer ølet og holder det kaldt litt lenger ved skjenking i romtemperatur, men den setter også fart på alkoholopptaket i blodet, og kan etter en stund gi ubehag som luft og syre i magen.

Skjenking i tre trinn
• Sett glasset på bordet og slå ølet fra flasken rett ned i glasset, med god avstand. La det skumme godt opp. La så ølet hvile til det er dannet en tett skumpute.
• Skjenk forsiktig ølet gjennom skumputen til det er en tommelbredde øl igjen i flasken.
• Når skumputen har sunket ned en til to centimeter under glasskanten, ristes gjenværende øl i flasken godt opp og slås i glasset som en flott skumtopp.

Kilde: Espen Smith

Bilder: Roger Kolbu, Apéritif og Hadeland Glassverk.


 tilbake