Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Sett preg på Kulturminnedagene 2013

I september hvert år markeres de europeiske kulturminnedagene over hele Europa. Kulturminner og kulturarv vises fram for millioner av mennesker i mer enn 50 land. Kulturminnedagene er en av de mest omfattende kulturelle begivenheter i Europa. I Norge markeres dagene over hele landet den andre uken i september med hundrevis av aktiviteter.


 – Kulturminnedagene i Norge preges av et mangfold av aktiviteter som bidrar til å skape interesse og forståelse for vår kulturarv på lokalt, nasjonalt og europeisk nivå, uttaler generalsekretær i Norges Kulturvernforbund Jan Solberg, som har det overordnete ansvaret for Kulturminnedagene her i landet.
   – Disse dagene synliggjør en lang rekke lag, museer, institusjoner og organisasjoner – hvor Norske Akevitters Venner er en – vår felles kulturarv, ikke bare de materielle kulturminner, men også historisk kunnskapsformidling og håndverk er i fokus disse dagene.

Historiens kvinner og menn
Tema i 2013 er «Historiens kvinner og menn – deltagelse, fellesskap og handling.» en ønsker å synliggjøre hvilke roller kvinner og menn har hatt i utviklingen av samfunnet vårt. Hvilke kvinner og menn har bidratt til å skape vår felles identitet og tilhørighet? Hvilke virksomheter har kvinner og menn hatt i lokalsamfunnet, – hva har vært de tradisjonelle områdene og hva har vært de utradisjonelle? Hva preget samfunnet på våre besteforeldres og oldeforeldres tid? Hvilke spor har hundre år med allmenn stemmerett for kvinnene satt?
   Kulturminnedagsarrangement skal foregå i perioden 8. til 15. september. Alle regioner, lokale lag og foreninger oppfordres til å melde inn arrangement på www.kulturvern.no/kulturminnedagene, og registreringen er åpen til 11. august. Et av arrangementene som særlig utmerker seg, vil motta kulturminnedagsprisen på NOK 20.000 kr. I tillegg vil det deles ut åtte priser til de aktivitetene med best oppfølging på lokalhistoriewiki.no

Norske Akevitters Venner
Norske Akevitters Venner ble medlem av Norges Kulturvernforbund i mai 2012 som den eneste kulturorganisasjonen i Norge som har mat- og drikkekultur som hovedformål. NAV sentralt vil legge markeringen av årets Kulturminnedager til Atlungstad Brenneri 13. september med akevitthistoriens kvinner og menn fra Christopher Hammer og Anne Høen, via Catharina Lysholm og Jørgen B. Lysholm og fram til våre dager som basis for programmet. Dette vil bli kombinert med at Atlungstad Brenneri AS holder sin åpne dag i brennerisesongen søndag 15. september. Mange av dere deltok på den Åpne dagen i 2012.
   Dersom noen av våre regioner ønsker å ta en organisert tur til Atlungstad denne helga, vil vi gjerne prøve å kombinere vårt arrangement med besøk fra en eller to av våre regioner. Ta kontakt med oss så snart som mulig dersom dette er aktuelt.
   Regionene i Norske Akevitters Venner oppfordres videre til å lage arrangementer i forhold til Kulturminnedagene 2013 – gjerne i samarbeid med andre lokale medlemmer av Norges Kulturvernforbund. Liste over medlemsorganisasjoner med avdelinger over hele landet, finner du her: www.kulturvern.no/medlemmer/ – og bruk gjerne akevitthistoriens kvinner og menn som utgangspunkt.

Invitasjon i pdf-format kan lastes ned her.


 tilbake

Christopher Blix Hammer blir regnet som den norske akevittens far.Generalsekretær i Norges Kulturvernforbund, Jan Solberg. (Foto: Louise Brunborg-Næss)Fra kulturminnedagene 2012 i Halsa. (Foto: Ragnhild Godal Tunheim)Fra kulturminnedagene 2012 i Evje. (Foto: Heidi Thöni Sletten)