Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller

Mesterkokk Eyvind Hellstrøm på Bagatelle har begått en ny bok. Denne gangen har han (delvis) forlatt det franske og kastet seg over norsk tradisjonsmat i mange variasjoner.

 Boka er delt inn i tre seksjoner, forretter, hovedretter og desserter, og det begynner sterkt med rakefisk der forfatteren har arrangert rakefisklag for familie og venner. Hellstrøms rakefisklag inkluderer en varmrett etter fisken, og det anbefales også et knippe smaks- og duftsterke oster til avslutning av måltidet. Øl og dram hører selvsagt med, men her savner vi anbefalinger – både når det gjelder øl og akevitt. Så går det slag i slag med garantert sprø ribbe, lutefisk med sennepssaus, pinnekjøtt med stappe og ryper med fløtesaus.
 
Totalt er 42 matkomposisjoner beskrevet på de nærmere 200 sidene, og det viser deg at en slett ikke trenger et velassortert restaurantkjøkken i Bygdøy Allé for å lage de herligste retter. En skikkelig huskeliste til julefrokosten finnes også – en julefrokost som det nok tar litt tid å komme gjennom. Men hvem har det travelt i romjula?
 
I fryseboksen?
Dessverre rakner det litt på side 107. Her har den avbildete akevittflasken tydeligvis vært riktig lenge i fryseboksen – og det er ikke hvilken som helst akevitt heller. Juleakevitten fra 2003 var den mest avec-pregede på mange år – og vi antar at Hellstrøm ikke serverer sine gjester whisky og cognac som har vært utsatt for frostrier. Vi kan heller ikke unnlate å nevne glassene som er avbildet på samme side. Linie-glassene er riktig pene å se på, men for den som har tenkt å nyte duft og smak, passer det langt bedre med tulipanformede glass.
 
Denne anmelder forundres også over at utgiveren, Pantagruel Forlag, slurver med tegnsetting og andre detaljer i boka. Vi hadde helst sett at grader Celcius skriver med stor C og at anførselstegnene hadde vært de korrekte « og ». Vi anbefaler likevel «Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller» for alle matglade kjøkkenskrivere. Oppskriftene ledsages av en handleliste og detaljert framgangsmåte – noe som gjør det enkelt å svinge seg på kjøkkenet i Hellstrøms ånd.
 
Boken er som nevnt utgitt av Pantagruel Forlag med ISBN-nummer 82-7900-258-8 eller 978-82-7900-258-1.
 
Lars Ole Ørjasæter


 tilbake